Naar nieuwsoverzicht

Aan de slag met het verduurzamen van je woning

14 februari 2024

Besparen op de energiekosten kan op verschillende manieren. Zo is het slim om energie te vergelijken met een online tool. Zo’n tool bepaalt op basis van jouw specifieke situatie, welke energieleverancier je het beste aanbod doet. Dit is onder meer afhankelijk van je verbruik, van de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak en bijvoorbeeld van een specifieke wens om groene stroom af te nemen van het stroomnet. Jaarlijks zoeken naar de goedkoopste energieleverancier via zo’n tool kan een flinke besparing opleveren. 

energiekosten2

Naast het vergelijken van energieleveranciers is er meer mogelijk op het gebied van duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld ook aan het verduurzamen van je woning. Laat de spouwmuur isoleren door een vakman, breng isolerende platen aan onder het dak en kies voor HR+ isolatieglas. In dit artikel lees je meer over de hulp die een vakman je op dit vlak kan bieden. 

Verschillende manieren om isolatiewaarde te verhogen

Het isoleren van een woning om daarmee de isolatiewaarde ervan te verhogen, kan op verschillende manieren. De reeds genoemde maatregelen zijn er voorbeelden van. Je kunt echter ook denken aan het isoleren van de kruipruimte, het dichten van naden rond de kozijnen, de bewuste keuze voor een groen dak, enzovoorts. Een deel van deze werkzaamheden voer je zelf uit; voor andere klussen kun je het beste een vakman inschakelen. Het dichten van naden en kieren doe je zelf met kit of bijvoorbeeld anti-tochtstrips. De aanleg van een groen dak of het isoleren van een kruipruimte laat je het beste over aan een professional.

Zonnepanelen op het dak monteren 

Niet alleen het verbeteren van de isolatiewaarde van een woning is populair. Ook kiezen steeds meer huishoudens voor het monteren van zonnepanelen op het dak. Het is afhankelijk van je verbruik, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Een adviseur kan het voor je berekenen. Vaak gaat het om gemiddeld acht tot tien zonnecollectoren. Combineer ze met het aansluiten van een kookplaat op basis van inductie in de keuken, met een warmtepomp op zolder, enzovoorts. Het zijn investeringen die je energieverbruik sterk laten afnemen. Zo houd je jaarlijks geld over, waarmee je de investering terugverdient. Daarbij hebben deze investeringen een positief effect op de waarde van je woning. Het maakt het makkelijker om deze op termijn te verkopen. Zelf zonnepanelen aansluiten op het dak is niet verstandig. Je loopt het risico dat schade door bijvoorbeeld brand niet vergoed wordt door de verzekeraar. 

 

Door: Advertorial