Naar nieuwsoverzicht

7 tips voor een ingrijpende verbouwing

18 maart 2019

Bezig met gezinsuitbreiding of heb je zelf wat extra ruimte nodig en is een ingrijpende verbouwing daarop het antwoord? Wat veel mensen niet weten is dat je met een goede voorbereiding enorm veel geld kunt besparen. Met deze tips helpen we je op weg!

1 Plan plan plan

Zorg voor een goede voorbereiding; zo weten zowel jij als je aannemer precies wat er wanneer moet gebeuren. Zet alle wensen op een rij, geef een zo volledig mogelijke omschrijving van het resultaat en vergeet ook niet toe te lichten waarom je de aanpassingen wil. Op deze manier geef je de aannemer ruimte mee te denken in jouw plannen. Hiermee voorkom je dat tijdens het werk het roer om moet omdat er een efficiëntere manier is om dat onderdeel uit te voeren. Zonde van het gedane werk en de extra kosten.

 

Pinterest moodboard2 Set the mood

Start met een moodboard. Op Pinterest zijn veel sfeerimpressies te vinden. Pin alles wat je mooi vindt. Zo krijg je zelf ook een goed beeld van hoe het eindresultaat wordt. Gaat het om een rigoureuze verbouwing zoals een indelingswijziging dan kun je zelf een schets maken van het gewenste eindresultaat. Heb je een compleet beeld van hoe het eindresultaat wordt en wil je niet dat de aannemer zelf dingen invult, schrijf dan het merk van de toe te passen materialen op met eventuele kleurcodes. Muurverf lijkt bijvoorbeeld zo’n klein onderdeel maar het is het wel zo prettig dat je de kwaliteit krijgt die jij voor ogen hebt.

 

3 Quanto costa

Zoek van te voren uit hoeveel je aan je verbouwing wilt uitgeven. Reken 10% erbij voor onvoorziene tegenvallers en je hebt je budget. Heb je het geld niet op de plank liggen en moet je een financiering aanvragen, maak dan tijdig een afspraak met een expert. Worden delen van je huis verduurzaamd? Hier zijn speciale financieringen voor. Een expert kan je hier verder over informeren of doe zelf een subsidiecheck bij het Bouwloket of via jouw eigen gemeente. Houd ook rekening in het budget met de huur van een container voor het sloopafval, het huren van een eventuele kraan, de bouwleges aan de gemeente bij het aanvragen van een vergunning, parkeerkosten van de aannemer... én kun jij de gehele verbouwing in de woning blijven wonen of moet je een aantal nachten in bijvoorbeeld een hotel verblijven.

 

Vergunningcheck24 Vergunningen

Nu is het tijd om te kijken of er nog acties richting de overheid nodig zijn. Je kunt bij het Omgevingsloket online een vergunningcheck doen. In het scherm komt een lijst met werkzaamheden en je vinkt hier aan welke jij uit gaat voeren. Je krijgt direct een melding of je voor jouw verbouwing een vergunning moet aanvragen, dat je een meldingsplicht hebt of dat er geen actie nodig is. Vervolgens kun je direct de aanvraag of melding starten. Vergeet je buren niet op de hoogte te stellen van jouw plannen. Een toelichting die je zelf doet, is al een stuk vriendelijker dan dat ze het op de site van de gemeente lezen. Of om 7 uur door de breekhamer van de aannemer gewekt worden.

 

5 Offerte-tijd

Je bent er nu klaar voor om met de aannemers om tafel te gaan. Denk na over wat jij belangrijke eigenschappen vindt die je aannemer moet bezitten. Moet hij netjes werken? Is de prijs doorslaggevend? Wil je dat hij een kei is in communiceren? Vind je het belangrijk dat hij lid is bij een garantie-instituut? Ervaringen van consumenten die je voor gingen geven jou goed inzicht. Maak een shortlist van 3 aannemers die aan jouw wensen voldoen en nodig ze uit op de koffie. Samen met de aannemer bespreek je jouw plan, moodboard, tekeningen en budget. Vergelijk vervolgens de offertes onderling. Let op eventuele stelposten. Stelposten zijn schattingen van wat de aannemer denkt dat het onderdeel gaat kosten. Neem contact op om deze posten helder te krijgen zodat er geen verrassingen achteraf zijn. De goedkoopste aannemer hoeft dus niet de goedkoopste aan het einde van de rit te zijn!

 

Tips voor kiezen aannemer nieuwbouw6. Seal the deal

Zorg dat je een goed gevoel hebt bij de aannemer die je kiest en ook bij de prijs-kwaliteitverhouding. Als je je keuze hebt gemaakt is het enorm belangrijk dat de aannemer alle gemaakte afspraken in het contract zet. Lees ook de voorwaarden van de aannemer goed door. Als je akkoord gaat met de offerte, ga je ook akkoord met de algemene voorwaarden. Belangrijk zijn bijvoorbeeld geschillenregelingen en of de aannemer werkt met onderaannemers. Maak betalingsafspraken, betaal bijvoorbeeld niet teveel vooruit en zorg dat tussentijdse betalingen op papier zijn vastgelegd.

 

7. Neem de tijd

Maak de planning voor de aannemer niet te krap. Overleg goed of wat jij voor ogen hebt haalbaar is. Een verbouwing duurt sowieso langer dan jij zou willen maar uiteindelijk loopt de planning ook meestal uit. Hou hier dan ook rekening mee. Heb je al over de periode van het jaar nagedacht? Wanneer een deel van het huis opengebroken wordt, is bijvoorbeeld de herfst niet de meest handige periode in verband met regen en kou. Dit kan weer voor extra vertragingen zorgen. De beste maanden om te starten zijn maart en april.

 

Heb je vragen over onderwerpen of tips waar we onze volgende blog over kunnen schrijven, mail ons via info@bouwnu.nl.