Naar nieuwsoverzicht

6 zaken om op te letten bij het isoleren van je spouwmuren

18 juli 2024

Ben je op zoek naar een effectieve manier om je huis energiezuiniger te maken? Dan is spouwmuurisolatie een goede optie. Hierbij wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuren van je woning (de spouw) gevuld met isolatiemateriaal. Voordat je begint met het (laten) isoleren van je huis zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

spouwmuur
Controleer of je huis geschikt is voor spouwmuurisolatie

Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken of je woning überhaupt wel geschikt is voor spouwmuurisolatie. Over het algemeen hebben huizen die na 1920 zijn gebouwd een spouwmuur. Huizen die vóór 1920 zijn gebouwd hebben meestal massieve muren zonder spouw. Woon jij in zo'n huis, dan valt er dus niks te isoleren.De breedte van de spouw is ook van belang. Deze moet namelijk minimaal 5 centimeter breed zijn om effectief geïsoleerd te kunnen worden. Heb je spouwen die smaller zijn dan dat, dan is isolatie veel minder effectief.

Kies het juiste isolatiemateriaal

Er zijn verschillende materialen beschikbaar waarmee je jouw spouwmuren kunt isoleren, elk met hun eigen voor- en nadelen. Neem deze dus in ogenschouw voordat je een keuze maakt.

  • Glaswol – Glaswol biedt goede thermische en akoestische isolatie en is brandwerend, maar kan ook vochtig worden.
  • EPS-parels – EPS-parels bieden ook goede thermische isolatie, en zijn daarnaast waterafstotend en erg licht.
  • PUR-schuim – Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en vult alle kieren en gaten. Het is wel wat minder milieuvriendelijk

Zoek een gecertificeerd isolatiebedrijf

Of je nu op zoek bent naar een isolatiebedrijf in Almelo of een isolatiebedrijf in Venlo, het is cruciaal om een gecertificeerd bedrijf te kiezen met ervaring in spouwmuurisolatie. Vraag dus naar referenties en lees reviews van eerdere klanten om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van het werk goed is. 
Check ook of het bedrijf dat je kiest garantie biedt en gecertificeerde materialen gebruikt. Ook is het slim om te controleren of het is aangesloten bij brancheorganisaties en of ze in bezit zijn van relevante certificaten. 

Doe onderzoek naar de kosten en mogelijke subsidies

Spouwmuurisolatie aanbrengen kan best een flinke investering zijn, dus het is verstandig om goed onderzoek te doen naar de kosten én de subsidies waar je mogelijk aanspraak op maakt. De kosten variëren afhankelijk van de grootte van je woning, het gekozen isolatiemateriaal en het isolatiebedrijf. Door meerdere offertes aan te vragen kun je een goed beeld krijgen van de gemiddelde kosten.
Voor spouwmuurisolatie zijn er over het algemeen meerdere subsidies beschikbaar. Zo biedt de overheid de ISDE-subsidie aan, die je kunt gebruiken voor één of meerdere energiebesparende maatregelen. Daarnaast maak je in sommige gemeenten aanspraak op nog extra subsidies. Hiermee kun je dus een flink deel van de kosten dekken.

Voorkom vochtproblemen

Men wil nog wel eens bang zijn om tegen vochtproblemen aan te lopen bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Controleer dus eerst goed of je niet al vochtproblemen hebt. Isolatie kan deze namelijk verergeren als de muren al vochtig zijn. Zorg ook voor goede ventilatie om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen. Indien mogelijk is het daarnaast slim om te kiezen voor waterafstotende isolatiematerialen, zoals EPS-parels.

Zorg voor een goede voorbereiding

Voordat je jouw isolatiebedrijf aan de slag laat gaan met het isoleren, is het nodig om de muren goed voor te bereiden. Hiermee bedoelen we dat de buitenmuren schoon en in een goede staat moeten zijn. Repareer dus waar nodig scheuren en gaten om te voorkomen dat er vocht naar binnen dringt. 
Niet alleen een goede voorbereiding is belangrijk; dit geldt ook voor goede nazorg. Controleer dus regelmatig je muren op vocht en schimmel en houd je buitenmuren schoon. Zo blijf je optimaal profiteren van je spouwmuurisolatie.


Door: Advertorial