Verduurzamen: Een betere wereld begint dicht bij huis

Verduurzamen is hot. Als we de doelstelling van het in Parijs gesloten klimaat akkoord willen halen, moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Nieuwe woningen worden al energiezuiniger gebouwd dan vroeger. Alle bestaande woningen moeten op z’n minst worden geïsoleerd, om de uitstoot van CO2 te verminderen. Zelf energie opwekken, minder stroom gebruiken en verwarmen zonder aardgas zou het mooist zijn. Maar hoe pak je dat aan? Er zijn al verschillende initiatieven waar je bij kunt aansluiten en je kunt oriënteren op de mogelijkheden. Daarnaast zijn er verschillende financiële regelingen en subsidies om je te helpen de investering te doen.

Het aantal mogelijkheden groeit bijna dagelijks. Heb je een nieuw initiatief? Meld het aan via info@bouwnu.nl, dan voegen we het toe. Zo maken we samen het overzicht compleet.


Lekker warm zonder dat het je een cent kost met het Woningabonnement

Spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepompen, andere kozijnen en ramen; allemaal maatregelen om je energieverbruik te verlagen en zo een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Alles bij elkaar een flinke uitgave die voor veel mensen niet haalbaar is. En waar moet je beginnen? Er is zoveel te koop, wat is nu de beste combinatie voor jouw huis? In Deventer is in 2017 een initiatief gestart waarbij je het bedrag dat je bespaart op je energierekening elke maand betaalt als abonnement voor de update van je huis.

Filmpje woab

Meer informatie 


Stroomversnelling  - in één keer naar energieneutraal

In 2014 startten zes woningcorporaties en vier bouwbedrijven met een experiment. Samen ontwikkelden ze een manier om huurwoningen van net na de tweede wereldoorlog in één keer om te toveren van koud, vochtig en tochtig naar energieneutraal. Zij noemden zichzelf  “De Stroomversnelling”. Inmiddels zijn er honderden woningen op deze manier aangepakt en passen steeds meer bedrijven en verhuurders deze werkwijze toe. Ook voor mensen die een koopwoning hebben kunnen mee doen en hun eigen woning aanpakken.

Meer informatie


ANNE – Alle Nederlanders Naar Energieneutraal

In Utrecht, op het Jaarbeursplein is een oud beveiligingsgebouw omgetoverd tot nul-op-de-meter-belevingszone. Je kunt daar kennis maken met de nieuwste techniek en de installaties in werking zien, voelen en horen. Er worden regelmatig informatie avonden voor de inwoners van Utrecht en omgeving georganiseerd. Kijk op www.ANNE-online.nl/kalender

verduurzamen

Hierverwarmt.nl - Alles over wonen zonder aardgas

De doelstelling van het kabinet om in 2050 aardgasloos te zijn, heeft nogal wat voeten in aarden. HIER Klimaatbureau beantwoordt vragen over het wonen zonder gasaansluiting. Hoe verwarm je je huis? Hoe kom je aan warm water? Hoe kook je?

Kijk op www.hierverwarmt.nl voor meer info voor jouw woning.


Postcodestroom 

Niet iedereen heeft zelf een geschikt dak voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat het in de schaduw ligt, omdat je een dakterras hebt of je een woning huurt (dan heb je geen dak in bezit). Gelukkig worden er steeds meer initiatieven gestart waarbij zonnepanelen worden geplaatst op grote, lege daken van scholen, kantoren etc. Je kunt vaak een deel van de zonnepanelen kopen of huren.

  • Lokaal opgewekt - Het voordeel van lokaal opgewekte stroom is dat je geen energiebelasting hoeft te betalen. Voorwaarde is wel dat ‘jouw’ panelen binnen een postcoderoos liggen. Een postcoderoos is een gebied van aangrenzende postcodes. Vaak wordt een zogeheten energie coöperatie opgericht. Je bent dan samen met anderen eigenaar van de panelen en deelt de opbrengsten.
  • Energieleveranciers - Behalve een dak, zonnepanelen en medestanders, heb je een energieleverancier nodig. Dat klinkt misschien gek, maar de stroom die wordt opgewekt wordt door de energieleverancier verspreid. Kijk voor je start goed of jouw leverancier deze diensten ook levert.

Meer weten over Postcodestroom


Reimarkt

In Enschede, Delft, Den Bosch, Hoogeveen, Zoetermeer en Groningen kun je terecht bij Reimarkt. Reimarkt is een winkel waar je ‘duurzaam wonen’ kunt kopen. Zoals ze zelf zeggen: Je krijgt een aanbod op maar dat je niet had verwacht, maar altijd al wilde hebben.

Kijk op www.reimarkt.nl voor de adresgegevens van een vestiging bij jou in de buurt.


Woon wijzer winkel

In Rotterdam vind je een groot en inspirerend centrum voor duurzaam bouwen voor inwoners van de regio Rotterdam. Je kunt je hier laten informeren over de mogelijkheden van jouw huis en vrijblijvende offertes op maat krijgen. De enorme expositiehal is gevuld met heel veel verschillende producten die bijdragen aan een duurzamere woning. Van toilet tot baksteen.

Kijk op www.woonwijzerwinkel.nl voor meer informatie en het maken van een afspraak.