Naar nieuwsoverzicht

Zo richt jij slim een klein huis in

16 maart 2022

ADVERTORIAL - Het hebben van een klein huis kan soms best een uitdaging zijn. Je hebt immers minder ruimte voor je (noodzakelijke) spullen. Toch hoef je hier weinig last van te hebben als je het goed weet in te richten. Klinkt eenvoudig, is het ook. Hier lees je hoe je dat doet.

Zo richt jij slim een klein huis in

 

Verlichting

Je denkt er misschien niet in de eerste plaats aan, maar veel verlichting neemt onnodig veel ruimte in beslag in je woning, zoals staande armaturen of hangende lampen. Lampen die dat niet doen zijn bijvoorbeeld inbouwspotjes. Er zijn namelijk inbouwspotjes met een inbouwdiepte vanaf slechts 15 mm. Ook inbouwspotjes zaagmaat 55 mm nemen weinig ruimte in. Inbouwspots creëren echter niet veel sfeer in je huis. Wil je juist wel sfeer creëren met verlichting in je huis? Kijk dan eens hoe je een goede combinatie kunt maken van normale verlichting en spots en doe dat per ruimte / kamer.


Meubels

Kies voor meubels die opbergruimte hebben. Zo zijn er banken die een opbergruimte bevatten. Hier kun je bijvoorbeeld dekens en kussens in bewaren. Ook zijn er veel bedden met opbergruimtes, in de vorm van lades. Je kunt er onder andere kleding in bewaren die je op dat moment niet gebruikt. Dat helpt je meteen om kleding te categoriseren op seizoen. Naast het hebben van meubels met veel opbergruimte, is het belangrijk dat je een goed opbergsysteem hebt voor je spullen. Zorg daarom dat je jouw spullen per thema opruimt. Spullen bewaar je het liefst in de kamer waar het hoort. Bewaar dus geen spullen uit de badkamer in je slaapkamer. Probeer structuur te bewaken. Wil je meer leren over opruimen? Lees dan eens een van de bestsellers van opruimgoeroe Marie Kondo of het boek Getting Things Done.

 

Beperk het aantal spullen

Ondanks dat je met de juiste meubels veel kunt opbergen, is het ook heel prettig niet te veel spullen te hebben. Koop daarom niet te grote voorraden van producten. Door je huis netjes te houden en een goed opbergsysteem te hanteren, heb je inzicht in welke producten je op voorraad hebt. Zo voorkom je dat je overbodig producten koopt waarvan je nog genoeg hebt. Ga ook eens al je spullen na en check wat je nog gebruikt. Geef dat wat je niet gebruikt weg aan de kringloop of mensen uit je omgeving die het goed kunnen gebruiken.
Wil je meer inspiratie op doen? Zoek dan eens naar de inrichting van tiny houses. Een tiny house mag maximaal 50 m2 groot zijn, maar de meeste tiny houses hebben een oppervlakte van maximaal 28 m2. Je kunt je voorstellen dat in deze kleine huizen optimaal gebruik wordt gemaakt van life hacks! Doe er je voordeel mee. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd…

PS. Heb je niet genoeg aan opbergruimte in meubels, maar zoek je juist naar die ideale room devider met speciale vlakken, lades en kasten, kijk dan eens of je de juiste bouwer of timmerman vindt om dit voor jou te realiseren. En wil je het helemaal ‘from scratch’ doen door een tiny house te laten bouwen? Ook die expertise vind je op bouwnu.nl.