Naar nieuwsoverzicht

Hoge subsidie maakt woning verduurzamen makkelijker

24 maart 2022

ADVERTORIAL - 2022 is het jaar om je huis te verduurzamen. Op 1 januari is de subsidie op energiebesparende maatregelen namelijk verhoogd van 20% naar 30% en bovendien kan een gunstige lening worden aangevraagd door burgers om te kunnen investeren in duurzame maatregelen. 

Bouwnu Hoge subsidie maakt woning verduurzamen makkelijker

Om voor de subsidie in aanmerking te komen moeten aanvragers minimaal twee energiebesparende maatregelen treffen aan hun woning. Denk daarbij aan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, de kruipruimte isoleren of het aanschaffen van een warmtepomp.


Waarom zijn energiezuinige maatregelen belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom energiebesparende maatregelen getroffen kunnen worden. Bekijk je het vanuit politiek oogpunt, dan zijn de maatregelen belangrijk om mee te kunnen doen aan de klimaatdoelen. En misschien is dat voor jou ook de reden dat jij graag je woning wilt verduurzamen. Maar het is niet alleen het milieu dat profiteert van de duurzame maatregelen die jij treft in je eigen woning, jijzelf kunt er ook flink je voordeel mee doen.

Als jij je huis goed isoleert met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dubbelglas, kan de warmte die je stookt je woning niet zo makkelijk meer verlaten. De warmte blijft langer in de woning hangen wat 1: behaaglijk is en 2: aanzienlijk scheelt in de stookkosten.


Richtlijnen vanuit de overheid

Het is niet voldoende om zelf de hamer ter hand te nemen en je binnenmuren te isoleren om voor de subsidie in aanmerking te komen. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moeten de werkzaamheden door gerenommeerde bedrijven worden uitgevoerd.

Bovendien geldt de subsidie alleen voor woningeigenaren die zelf in hun woning wonen en kan er alleen een beroep op de subsidie gedaan worden als wordt geïnvesteerd in twee duurzame maatregelen of een combinatie van een isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp.

De overheid heeft richtlijnen opgesteld over hoe ver je moet gaan bij de isolatie van het huis. Deze zogenoemde streefwaarden geven aan wanneer je huis genoeg geïsoleerd is om aardgasvrij te kunnen zijn. Per deel van de woning (dak, vloer, ramen) kun je aan deze streefwaarden zien hoeveel isolatie er nodig is.

 

Investering die snel is terugverdiend

Een duurzame woning zorgt ervoor dat je op jaarbasis flink wat geld bespaart. Natuurlijk zul je eerst moeten investeren, maar omdat de subsidie op de energiebesparende maatregelen omhoog is gegaan, is je investering nu nog sneller terugverdiend. Bovendien moet je bij de verkoop of verhuur van een woning tegenwoordig verplicht een energielabel overleggen. Hoe beter dat energielabel, hoe meer de woning waard is. Investeren in duurzame maatregelen is dus niet alleen investeren in het milieu, maar ook in je eigen portemonnee.