Naar nieuwsoverzicht

Zelf je huis verduurzamen, waar begin je?

5 augustus 2023

PARTNERBIJDRAGE- Duurzaamheid is een onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt. Veel mensen willen graag hun steentje bijdragen aan een betere wereld en zijn daarom geïnteresseerd in het verduurzamen van hun woning. Maar waar begin je eigenlijk? Nu zijn er natuurlijk allerlei enorme aanpassingen aan je huis die je kunt doen, maar deze kosten flink wat geld. Nu is het laten plaatsen van zonnepanelen natuurlijk wel een investering en zijn het geen kosten, maar duurt het wel een aantal jaren voordat je je initiële investering hebt weten terug te verdienen. Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om direct flink te investeren, delen we graag ook wat eenvoudige aanpassingen, die niet alleen goed zijn voor je portemonnee, maar dus ook bijdragen aan een beter en schoner milieu.

Verduurzamen

Begin met een slimme thermostaat

Natuurlijk is het belangrijk om je huis goed te isoleren, aangezien het anders zonde is om geld te investeren in allerlei technische snufjes. Toch is een slimme thermostaat ongeacht een wel of niet goed geïsoleerd huis zeker het geld waard. Uiteraard is het effect met een goed geïsoleerd huis vele malen hoger, maar zorgt er ook in andere situaties voor dat je veel minder energie verbruikt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de verwarming op gezette tijden een graadje lager gaat en leert de thermostaat aan het hand van het gedrag in huis precies hoe jullie ritme is en past hier dan op aan. De kosten voor een slimme thermostaat bedragen vaak tussen de 100 en 200 euro afhankelijk van het merk en type. Nu kan het vooral voor mensen met een wat lager inkomen, net het verschil zijn of ze wel een nieuwe rugzak kopen kunnen voor hun zoon of dochter die naar het voortgezet onderwijs gaat.

Dichten van naden en kieren

Ken je dat, je hebt een dag hard gewerkt, komt binnen en voelt dat het tocht. De kans dat er naden en kieren rondom je kozijnen en deuren zijn, is vrij groot. Het dichten van naden en kieren is een eenvoudige en effectieve manier om je huis zelf te verduurzamen. Door kleine openingen in ramen, deuren en muren af te sluiten, voorkom je ongewenste tocht en warmteverlies, wat resulteert in een betere isolatie van je woning. Hierdoor blijft de warmte beter binnen in de winter en houd je het koeler in de zomer, wat niet alleen comfortabeler is voor jou en je gezin, maar ook leidt tot energiebesparing en een lagere energierekening. Het is een kleine ingreep met grote voordelen voor zowel het milieu als je portemonnee. Wat je vaak ziet, is dat vooral bij oude huizen de kozijnen niet helemaal in de ‘haak’ zijn, waardoor er naden en kieren ontstaan. Zo kan een kier aan de onderkant van de voordeur je tot wel tientallen euro’s onnodig gas kosten ieder jaar.

Zonnepanelen en isolatie

Naast de kleine aanpassingen, zul je pas echt een serieus verschil merken op het moment dat je rigoureus aan de slag gaat. Hoe fijn is het dat je bijvoorbeeld tijdens een prachtige reis met je backpack door Thailand, via je telefoon kunt zien dat je geen stroom verbruikt thuis, omdat je zonnepanelen hebt laten plaatsen. De kosten kunnen dan eenmalig misschien wel wat aan de hoge kant zijn, maar verdienen zichzelf op lange termijn meer dan terug. Zo duurt het bij zonnepanelen gemiddeld tussen de 7 en 9 jaar, terwijl de levensduur 20 jaar is. Tel maar uit je winst! Een andere manier om flink te besparen is door je woning te laten isoleren. Verstandig is wel om ook eens je gemeente te raadplegen, aangezien er per gemeente allerlei potjes zijn die verduurzaming van en aan je woning extra stimuleren in de vorm van subsidies.