Naar nieuwsoverzicht

De gevaren van asbest

8 augustus 2023

PARTNERBIJDRAGE - Asbest, ooit geprezen om zijn hittebestendigheid en duurzaamheid, heeft zich ontpopt tot een stille dreiging voor de gezondheid. Het gevaar van asbest wordt vaak onderschat, maar de verwoestende effecten ervan op de longen en andere organen kunnen niet worden genegeerd. We vertellen je er graag meer over.

asbest

Wondermateriaal

In het verleden werd asbest beschouwd als een wondermateriaal vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Het werd op grote schaal gebruikt in de bouwsector, scheepsbouw en zelfs in huishoudelijke producten zoals isolatiemateriaal en ovenhandschoenen. De vezels van asbest zijn sterk en bestand tegen hitte, waardoor het een aantrekkelijke keuze was voor tal van industriƫle toepassingen.

Schadelijke effecten pas in de 20e eeuw ontdekt

Hoewel asbest al heel erg lang wordt gebruikt, begonnen wetenschappers pas in de 20e eeuw de schadelijke effecten op de gezondheid te begrijpen. De vezels van asbest zijn klein en kunnen gemakkelijk worden ingeademd, wat leidt tot de ophoping van littekenweefsel in de longen en het membraan dat de longen omgeeft, bekend als het longvlies. Dit kan uiteindelijk leiden tot ernstige aandoeningen zoals asbestose, longkanker en mesothelioom - een agressieve en zeldzame vorm van kanker die zich ontwikkelt in de bekleding van organen zoals de longen, buik en hart.

Een van de meest verontrustende aspecten is dat de symptomen van gerelateerde ziekten vaak pas tientallen jaren na de blootstelling aan het licht komen. Dit betekent dat veel mensen die in het verleden in contact zijn gekomen met asbest, zich mogelijk niet bewust zijn van de schade die hun gezondheid heeft aangericht. Beroepen die in het verleden werden blootgesteld aan asbest, zoals bouwvakkers, scheepsbouwers, loodgieters en brandweerlieden, lopen nog steeds het risico op gezondheidsproblemen door langdurige blootstelling.

Asbest verboden of streng gereguleerd

Naarmate het bewijs van de schadelijke effecten van asbest groeide, begonnen veel landen maatregelen te nemen om het gebruik ervan te beperken. In veel landen is asbest inmiddels verboden of streng gereguleerd. Toch zijn er nog steeds plaatsen waar asbest wordt gebruikt, of waar oude gebouwen en materialen met asbest aanwezig zijn. Asbest verwijderen moet met de grootste zorg worden gedaan om te voorkomen dat de vezels worden vrijgegeven en ingeademd.

Een cruciale stap in het beheersen van de gevaren van asbestblootstelling is het vergroten van het bewustzijn onder het grote publiek. Mensen moeten zich bewust zijn van de potentiƫle risico's van asbest en leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Dit geldt niet alleen voor mensen die in risicovolle beroepen werken, maar ook voor huiseigenaren en huurders die mogelijk wonen in gebouwen die asbest bevatten. Heb je het vermoeden dat er zich asbest in jouw woning bevindt, of wil je meer weten over asbest verwijderen kosten, informeer jezelf dan op de juiste manier en laat een professional langskomen om de boel te checken!