Naar nieuwsoverzicht

Wat kan een aankoopmakelaar voor mij doen?

14 mei 2024

Veel mensen schakelen alleen een makelaar in als ze hun huis verkopen. Maar wist je dat je ook een makelaar in de arm kunt nemen als je een huis gaat kopen? Een huis kopen is een grote stap in je leven. Je gaat er een jarenlange schuld voor aan. Als je bij de bezichtiging van een woning een aankoopmakelaar meeneemt, dan kan die kritisch kijken naar het huis. Zelf vind je waarschijnlijk alles mooi en geweldig. Maar de makelaar ziet achterstallig onderhoud en andere minpunten die de verkoper graag zo goed mogelijk verborgen wil houden. Hij of zij kan je adviseren om een realistisch bod te doen op het huis.

makelaar

De zoektocht naar een huis

Een huis vinden is vandaag de dag een hele klus. De woningen zijn schaars en de prijzen daardoor hoog. Ben je op zoek naar een huis, dan kun je het beste een makelaar inschakelen die de markt voor je in de gaten houdt. Neem contact op met Lamberink makelaars en adviseurs en geef je wensen en mogelijkheden voor wat betreft de hoogte van de hypotheek door. Zij kunnen je dan informeren als een huis in de verkoop komt nog voordat dit algemeen bekend wordt. Door die voorsprong kun je als eerste een bezichtiging regelen of een bod uitbrengen.

Wat voor soort woning zoek je?

Veel mensen willen dolgraag een eengezinswoning met een tuin. Maar de kans is groot dat je je wensen wat bij moet stellen, zeker als je starter bent op de woningmarkt. Gelukkig zijn er ook mooie koopappartementen in Groningen die qua prijs ook haalbaar zijn als je een wat lager inkomen hebt. Ook moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de aankoop, de ‘kosten koper’ niet kunnen worden meegefinancierd. Dat geld moet je dus zelf kunnen betalen bij de aankoop. Verder moet je bij het kopen van een bestaande woning rekening houden met de kosten voor het opknappen. Ook als er op het oog niet veel aan een huis hoeft te gebeuren kunnen die kosten flink oplopen. Denk aan schilderwerk en het eventueel plaatsen van nieuwe vloeren.

Extra lenen voor verduurzaming

Je kunt vandaag de dag niet zomaar extra geld lenen bij het afsluiten van een hypotheek. De regels zijn na de crisis op de woningmarkt rond 2008 flink aangescherpt. Je kunt, als je inkomen dit toelaat, wel extra lenen om de woning te verduurzamen. Denk aan kosten voor het isoleren van het dak, de vloer en de spouwmuren, maar ook voor het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Voor deze aanpassingen is het bovendien mogelijk om subsidie aan te vragen bij de overheid. Meer informatie daarover is te verkrijgen bij de gemeente. Zorg ervoor dat je voor een subsidieaanvraag alle beschikbare documenten zoals facturen kunt overleggen. De aankoopmakelaar kan een berekening maken van de kosten die je moet maken om het huis een hoger energielabel te laten krijgen.

 

Door: Advertorial