Naar nieuwsoverzicht

Stoken op hout in opkomst in Nederland

14 mei 2024

Steeds meer huizen krijgen weer een hout gestookte kachel. Meestal dient deze als aanvulling op centrale verwarming. Het doel van stoken op hout is natuurlijk duidelijk: besparen op stookkosten. Sinds de kosten voor gas en stroom in 2022 enorm hard stegen, schrokken veel mensen van hun energierekening. De overheid sprong bij met verschillende regelingen, maar die zijn inmiddels allemaal weer komen te vervallen. De prijzen zijn wel wat gestabiliseerd maar toch zijn zowel particulieren als bedrijven nog altijd veel meer geld kwijt aan vooral stookkosten. Door een houtkachel te gebruiken kun je het verbruik van gas en stroom flink beperken. Houd er wel rekening mee dat niet alle houtsoorten geschikt zijn voor de kachel. Laat je hier dus goed over informeren.

vuur

Verschillende soorten houtkachels

Er zijn verschillende soorten houtkachels. Zo kun je gebruikmaken van kachels waarin je houtblokken stookt, of van pelletkachels die, zoals de naam al zegt, worden gevuld met geperste houtpellets. Wil je een op hout gestookte kachel gebruiken, dan moet de woning vanzelfsprekend beschikken over een rookkanaal. De schoorsteen moet bovendien geschikt voor het stoken van hout. Dat is soms niet standaard het geval. Wil je voor het eerst een houtkachel in gebruik nemen? Laat de schoorsteen dan controleren door een ervaren deskundige. Deze kan vaststellen of de schoorsteen geschikt is voor het stoken van een houtkachel of dat er aanpassingen nodig zijn. Als niet de juiste maatregelen worden genomen kan dit leiden tot een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging.

Overlast voor de omgeving

Stoken op hout kan leiden tot overlast in de omgeving. De rook kan leiden tot luchtwegproblemen, vooral bij mensen die toch al kampen met een luchtwegaandoening. De overlast is wel mede afhankelijk van het weer. Soms waarschuwt het RIVM dat het beter is om geen houtkachel te stoken, bijvoorbeeld bij laaghangende bewolking. Ondanks de mogelijkheid dat hout stoken overlast kan geven is er anno 2024 nergens in Nederland een verbod.

Welke houtkachel kies je voor jouw interieur?

Een houtkachel moet natuurlijk wel in je interieur passen. Gelukkig is er volop keuze. Je kunt je nieuwe houtkachel zelfs online bestellen. Dat kan onder andere bij Haardenstore. Zij bieden een ruim assortiment kachels in verschillende prijsklassen. Ook voor de installatie kun je een beroep doen op dit bedrijf. Als een houtkachel geen optie is, bijvoorbeeld omdat je dit te veel rompslomp vindt, dan zijn er ook mooie gashaarden die je kunt plaatsen. Een gashaard gebruiken kan soms goedkoper zijn dan de cv-ketel inschakelen. De gashaard hoeft immers alleen de woonkamer te verwarmen. Een ander alternatief zijn infraroodpanelen. Deze kunnen in iedere ruimte worden geplaatst en verwarmen alleen de plek waar ze zijn geïnstalleerd. Ze zijn ideaal voor bijvoorbeeld een werkkamer of voor een woonkamer waar je de cv liever niet gebruikt omdat het een grotere ruimte is. Een paneel kan een ruimte van enkele tientallen vierkante meters in korte tijd op een aangename temperatuur brengen.

 

Door: Advertorial