Naar nieuwsoverzicht

Goedkoop bouwafval afvoeren met big bags

15 mei 2024

Bij een verbouwing heeft men dikwijls oog voor alle kosten die direct met de verbouwing te maken hebben, te weten: materialen en benodigde arbeid. Een ondergeschoven kindje is dikwijls de afvoer van het bouw- en sloopafval dat tijdens de verbouwing vrijkomt. De afvoerkosten van het afval zitten 9 van de 10 keer toch in de totaalprijs inbegrepen. Onbedoeld is het toch een dure, en vaak voor de directe omgeving een “hinderlijke kostenpost”.

big bags

Big bags vs. afvalcontainer

Bij het gros van de verbouwingen, ziet men vaak een afvalcontainer voor het pand staan. Dit is niet onlogisch, omdat afvalverwerkers nou eenmaal stalen afvalcontainers aanbieden, en ze hebben chauffeurs in dienst die de afzetcontainers moeten wegbrengen én ophalen. Desalniettemin; sinds enige tijd ziet men op internet steeds vaker een kunststof alternatief voor de stalen container opduiken: lege big bags.

Hier is een aantal redenen voor:

  • Vermindering transportbewegingen: een big bag kan men met de post opsturen, terwijl een afvalcontainer met een vrachtwagen geplaatst moet worden. De verzending per post heeft daardoor een positieve impact op het milieu, maar vermindert ook het verkeer in de betreffende straat. Als laatste scheelt dit ook behoorlijk in de portemonnee: het uurtarief van een vrachtwagen is 95 euro, terwijl een lege big bag kopen een aanzienlijk goedkopere bezigheid is.
  • Big bags nemen minder plaats in: een afvalcontainer is groot en lomp, maar moet wel ergens voor het pand geplaatst worden. Big bags kun je verspreid op de stoep plaatsen, waardoor ze minimaal overlast veroorzaken voor omwonenden. Deze flexibiliteit heb je niet met afvalcontainers.
  • Big bags gebruik je nooit te vroeg: pas als de klus daadwerkelijk begint, vouw je de big bag uit, waardoor de ruimte voor het afval pas nodig is, als de klus daadwerkelijk begint. Bij een afvalcontainer kan het zijn dat deze door omstandigheden te vroeg op de locatie is geplaatst, waardoor deze onnodig in het zicht staat voor omwonenden en ruimte inneemt in de publieke omgeving.
  • Afrekening per gewicht: een afvalcontainer heeft een vaste prijs, ongeacht hoe vol je de container laadt. Indien je werkt met big bags, kun je deze ook laten afrekenen op het bouw- en slooptarief naar daadwerkelijk gewicht. Het verschil kan aanzienlijk zijn, zeker als er zeer lichte materialen als steenwol in het spel zijn!

Hoe voer je big bags af?

Het afvoeren van gevulde big bags kan op twee manieren:

  • Met de standaard containerauto; in plaats van de container tilt de auto dan de big bag met bouwafval in de container, die op de auto blijft staan. Let er wel op dat de achterkant van de auto makkelijk bij de big bag(s) moet kunnen.
  • Met een vrachtwagen met een mobiele kraan; door de kraan is er meer bewegingsvrijheid om de big bags op te tillen dan met een standaard containerauto. Ook is het eenvoudiger om meerdere big bags te laden.

Tip: indien voor de verbouwing een kraan wordt gehuurd, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een dakkapel, is het zinvol om het kraanbedrijf te vragen wat de kosten zijn voor het meenemen van big bags met bouw- en sloopafval. Vaak tegen gunstige meerprijzen, nemen zij het afval mee – ook dit scheelt weer een extra transportbeweging in de straat!

 

Door: Advertorial