Naar nieuwsoverzicht

Wat is de beste optie voor de vloer van je woonkamer?

6 november 2023

Als je een nieuwe vloer wilt laten leggen in je woonkamer dan kun je kiezen uit verschillende opties. Steeds minder mensen kiezen voor tapijt. Dit is erg gevoelig voor vuil en ook voor slijtage. Tapijt moet doorgaans na gemiddeld 5 jaar vervangen worden. Maar er zijn volop alternatieven die minder kwetsbaar zijn. Waar je voor kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en ook voor het budget dat je beschikbaar hebt. Een eikenhouten vloer is nu eenmaal duurder dan een laminaatvloer. Naast de prijs is het ook belangrijk of de vloer intensief gebruikt gaat worden. Heb je jonge kinderen of huisdieren dan wil je waarschijnlijk een vloer die tegen een stootje kan omdat er wellicht wel eens geknoeid wordt of een ongelukje gebeurt.

woonkamer

Een duurzame vloer

Wil je een vloer waar je lange tijd plezier van hebt dan kun je kiezen voor pvc. Pvc vloeren zijn zeer duurzaam en bovendien in tal van kleuren leverbaar. Je kunt dus een vloer kiezen die perfect past bij je interieur. Kies wel voor een neutrale kleur, zodat je niet in de problemen komt als je een nieuw bankstel of nieuwe eethoek koopt. PVC kun je ook heel goed combineren met vloerverwarming, een systeem dat ook steeds vaker wordt toegepast in zowel woningen als bedrijfspanden. Een pvc vloer is gemakkelijk schoon te houden met de stofzuiger of een sopje met een mild schoonmaakmiddel.

De voordelen van een gietvloer

Een gietvloer is geschikt voor zowel een betonnen als houten ondervloer. Het voordeel is dat je de ondervloer niet hoeft te egaliseren. De vloeibare vloer vult immers eventuele oneffenheden perfect op. Daar komt bij dat eventuele beschadigingen gemakkelijk en vrijwel onzichtbaar kunnen worden hersteld. Een gietvloer kan tientallen jaren meegaan en vraagt behalve het reguliere reinigen nauwelijks onderhoud. Mede daarom wordt dit type vloer vaak toegepast in winkels en kantoren. Maar het is ook prima geschikt voor de woonkamer, de hal, de keuken en zelfs een slaapkamer. Een gietvloer voelt namelijk niet koud aan.

Zelf leggen of uitbesteden?

Het is heel goed mogelijk om een vloer zelf te leggen. Wil je een pvc vloer of gietvloer zelf leggen dan kun je hiervoor duidelijke instructievideo’s online vinden. Maar als je dit niet ziet zitten dan is het natuurlijk ook mogelijk om een pvc vloer inclusief leggen te kopen. Het enige dat je dan hoeft te doen is ervoor zorgen dat de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden leeg en schoon is. Houd er rekening mee dat de vloer in vrijwel alle gevallen moet worden geëgaliseerd. De egaline moet minimaal 24 tot 48 uur drogen voordat de pvc vloer erop gelegd kan worden. Het is dus het meest praktisch om een nieuwe vloer te laten leggen in een woning die nog niet bewoond is, of als je de mogelijkheid hebt om enkele dagen elders te verblijven.

 

Door: Advertorial