Naar nieuwsoverzicht

Waar moet je op letten als je een klushuis koopt?

10 oktober 2023

De meeste mensen die een woning kopen willen een huis waar ze meteen in kunnen. Ze hebben meestal geen zin om eerst nog maanden aan het klussen te zijn. Maar een ‘klushuis’ kopen heeft natuurlijk wel voordelen. Een belangrijk voordeel is dat je het huis helemaal naar je eigen smaak kunt inrichten. Je hoeft geen genoegen te nemen met een vloer die er al ligt of met een keuken die pas twee jaar geleden werd geïnstalleerd en waarvan het dus zonde is om die er nu alweer uit te slopen. Maar er zijn wel een paar dingen waar je over na moet denken voordat je enthousiast wordt over een huis waar nog veel aan moet gebeuren.

klushuis

Laat de waarde bepalen

Een huis wordt verkocht voor de prijs die de koper bereid is te betalen. Maar als je al langer op zoek bent naar een huis dan ben je soms geneigd om te veel te betalen. Schakel een taxateur in Amsterdam in om de waarde van de woning te bepalen. Dan weet je of je niet te veel betaalt. Een bouwkundige kan daarnaast onderzoek doen naar de fysieke staat van het huis. Een koper klimt doorgaans niet op het dak om te controleren hoe dat er aan toe is. Tijdens een bezichtiging zie je vaak zaken over het hoofd die wel degelijk van belang zijn. Hier moet je dus mede je bod op de woning op baseren.

Maak een begroting

Wanneer je een huis wilt kopen waar het nodige aan verbouwd en opgeknapt moet worden is het verstandig om hiervoor een begroting te maken. Soms kun je extra geld lenen voor het opknappen van een huis, maar dit is lang niet altijd mogelijk. Natuurlijk kun je de verbouwing in fases doen als het huis in de tussentijd wel bewoond kan worden. Bedenk dat je dubbele lasten hebt als je al een eigen huur- of koophuis hebt. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk te verhuizen. Het geld dat daardoor vrijkomt kun je dan in het opknappen steken.

Werk de projecten één voor één af

Als je wel eens kijkt naar het tv programma ‘Help, mijn man is klusser’ dan zie je vaak huizen die van boven tot onder een bouwval zijn. Overal is gestart met klussen, niets is afgemaakt. Een gulden regel is dus om één project tegelijk aan te pakken, zeker als je al in de woning woont. Ben je bezig een slaapkamer op te knappen, maak dit dan eerst af voordat je aan de badkamer of de zolder begint. Doe eerst de dingen die het meest urgent zijn. Je moet een keuken hebben en een badkamer die functioneert. Een slaapkamer voor jezelf en de eventuele rest van het gezin. Let altijd op de veiligheid, kabels en leidingen die open en bloot liggen zijn levensgevaarlijk. Dit soort situaties moet dus niet langer dan strikt noodzakelijk duren.

Door: Advertorial