Naar nieuwsoverzicht

Plastic pallets zijn een duurzame investering: vijf argumenten

25 april 2022

ADVERTORIAL - Wanneer een onderneming zijn kernprocessen verduurzaamt, betekent dit meestal dat het prioriteit geeft aan een milieubewuste bedrijfsvoering. Maak je logistieke beslissingen of ben je eigenaar van een bouwbedrijf/ toeleverancier? Dan heb je misschien weleens gedacht aan een mogelijke overschakeling op plastic pallets. Je zult je in dat geval afgevraagd hebben of het verantwoord is, nu je zoveel hoort en leest over ‘plastic soep’. Dus, zijn plastic pallets recyclebaar en duurzaam? Zeker! Hieronder lees je vijf argumenten voor het gebruik ervan. 

Plastic Pallets

 

1.Pallets gemaakt van gerecycled plastic 

Daar waar hout een beperkte hulpbron is, wordt plastic door de mens gemaakt en zijn de specifieke elementen die nodig zijn voor de productie ervan in overvloed aanwezig in de natuur. Het probleem is natuurlijk dat plastic producten na hun levensfase niet goed worden verwerkt. Toch, als je 100% gerecyclede kunststof pallets gebruikt weet je zeker dat je proactief bezig bent met het minimaliseren van je ecologische voetafdruk. Ook omdat er veel minder schaarse, natuurlijke hulpbronnen hoeven aangesproken te worden. 

2.Het energieverbruik voor de productie kan duurzaam worden opgewekt

Ook kunststof pallets hebben een impact op het milieu wanneer ze worden gemaakt, en die heeft voornamelijk te maken met het energieverbruik. Gelukkig kan gebruik worden gemaakt van duurzame energiebronnen, zoals zonne- of windenergie, die tijdens de productie een veel geringere impact hebben op het milieu. 

3.Kunststof pallets gaan enorm lang mee

Vergeleken met houten pallets, gaan kunststof pallets veel langer mee en zijn ze duurzamer in gebruik bij uiteenlopende logistieke processen. Plastic of kunststof pallets zijn niet alleen robuust en kunnen tegen een stootje, ze zijn ook zeer gemakkelijk schoon te maken. Dit betekent dat er geen chemische stoffen aan de orde komen om de pallets te reinigen - vaak is slechts een waterslang voldoende! 

4.Licht gewicht = duurzamer in transport 

Kunststof pallets maken het vervoer milieuvriendelijk omdat ze veel lichter zijn dan de traditionele houten pallets. Dit betekent dat er bij het gebruik van houten pallets meer moet worden gereisd, wat meer koolstofuitstoot veroorzaakt. Lichtgewicht pallets die gemaakt zijn van kunststof, zorgen ervoor dat jouw bedrijf het maximale uit elke zending kan halen; het gewicht van de pallet heeft minimale invloed op het totale gewicht. 

5.Klaar voor hergebruik 

Duurzame kunststof pallets worden niet alleen vervaardigd uit gerecycled plastic, ze zijn bovendien recyclebaar. Hebben ze hun dienst bewezen en worden ze niet meer gebruikt? Dan gaan ze terug naar de fabriek om daar omgesmolten te worden tot iets totaal nieuws en bruikbaars.