Naar nieuwsoverzicht

Hoe ga je te werk met een hoogwerker?

19 mei 2023

PARTNERARTIKEL - Een hoogwerker is een machine die wordt gebruikt om personen of goederen op hoogtes te tillen. Het is ontworpen om op plaatsen te komen waar ladders niet hoog genoeg zijn of waar het niet veilig is om op een ladder te staan. Hoogwerkers worden vaak gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld om ramen te wassen, gevels te schilderen, bomen te snoeien en bij het bouwen van hoogbouw.

Hoogwerker

Verschillende soorten hoogwerkers

Er zijn verschillende soorten hoogwerkers beschikbaar, afhankelijk van de toepassing en het werkgebied. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Schaarlift: dit is een type hoogwerker dat werkt met een platform dat omhoog en omlaag beweegt met behulp van een hydraulische pomp. De schaarlift kan verticaal omhoog en omlaag bewegen en is geschikt voor werkzaamheden op lagere hoogten.
  2. Telescoop Lift: dit is een hoogwerker die een telescopische arm heeft die zich uitstrekt om werknemers of materiaal omhoog te tillen. Het bereik van een telescooplift kan variëren van enkele meters tot meer dan 100 meter hoog.
  3. Knikarmhoogwerker: deze hoogwerker heeft een knikarm die zich uitstrekt om werknemers of materiaal op moeilijk bereikbare plaatsen te tillen. De knikarm kan worden gebruikt om over obstakels heen te reiken, zoals bomen, gebouwen of muren.

Hoogwerkers worden vaak aangedreven door diesel-, benzine- of elektrische motoren. Elektrische hoogwerkers zijn populair vanwege hun lagere geluidsniveau en emissievrije werking, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik binnen gebouwen en in drukke stedelijke gebieden.

Gebruik van hoogwerker

Het gebruik van een hoogwerker vereist vaak een specifieke training en certificering. Het is belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te volgen en de hoogwerker op een veilige en verantwoorde manier te bedienen om ongelukken en letsel te voorkomen.

Alternatief voor een hoogwerker

Er zijn verschillende alternatieven voor een hoogwerker, afhankelijk van de toepassing en het type werk dat moet worden uitgevoerd. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Ladder: een ladder is een veel voorkomend alternatief voor een hoogwerker bij het werken op lagere hoogten. Ladders zijn draagbaar, gemakkelijk op te zetten en goedkoop. Het nadeel van ladders is dat ze minder stabiel zijn dan hoogwerkers en niet geschikt zijn voor werk op grotere hoogten.
  2. Steigers: steigers zijn een ander alternatief voor hoogwerkers bij het werken op hoogte. Steigers bieden een stabiele werkplek en kunnen worden opgebouwd om werknemers toegang te geven tot verschillende hoogten. Het nadeel van steigers is dat ze meer tijd en moeite kosten om op te zetten dan een hoogwerker.
  3. Touwtechnieken: touwtechnieken, ook wel rope access genoemd, zijn een alternatief voor hoogwerkers bij het werken op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals steile hellingen, rotswanden of gebouwen. Bij deze techniek gebruiken werknemers klimuitrusting en touwen om zichzelf te positioneren en werkzaamheden uit te voeren op hoogte.

Het is belangrijk om het juiste alternatief te kiezen voor de specifieke taak die moet worden uitgevoerd. Bij het werken op hoogte is veiligheid van het grootste belang, dus het is belangrijk om de risico's te beoordelen en de juiste maatregelen te nemen om ongelukken te voorkomen.

Een hoogwerker bij STILL

Als je overweegt een hoogwerker aan te schaffen, kan STILL een goede optie zijn om te overwegen. STILL is een gerenommeerd bedrijf dat hoogwerkers van hoge kwaliteit produceert en verkoopt. Ze bieden een breed scala aan hoogwerkers (bekijk de website), waaronder schaarlift, telescoop lift en knikarmhoogwerkers.

Het kiezen van de juiste hoogwerker hangt af van verschillende factoren, zoals het type werk dat je gaat uitvoeren, de hoogte waarop je moet werken, de omgeving waarin de hoogwerker moet worden gebruikt en het budget dat je beschikbaar hebt.