Naar nieuwsoverzicht

Ga werken in de bouw: 3 tips om jouw carrière te starten

17 april 2023

PARTNERCONTENT - Lijkt werken in de bouw je interessant? De bouwsector is een van de belangrijkste sectoren in de economie en biedt vele kansen voor mensen die zich willen omscholen. Want, of je nu net bent afgestudeerd of al jaren in een andere sector werkt, er zijn talloze mogelijkheden om een carrière in de bouw te beginnen. In dit artikel bespreken we enkele stappen die je kunt nemen om je om te scholen richting de bouw en de verschillende functies die je zou kunnen bekleden.

portret van glimlachende mannelijke elektricien die met bouwvakker en materiaal op straat richten4

Stap 1: Onderzoek de verschillende carrièremogelijkheden

Voordat je begint met het verkennen van de bouwsector, is het belangrijk om te weten welke soorten functies er beschikbaar zijn en welke vaardigheden en opleidingen daarvoor nodig zijn. De bouwsector biedt een breed scala aan functies, van administratieve taken tot technische beroepen en van managementfuncties tot specialistische banen. Bekijk goed wat je leuk vindt en wat de toekomst is. Twijfel je wat jouw droomfunctie is? Veel opleiders hebben studieadviseurs die je hier goed verder bij willen helpen. Maak hier dan ook gebruik van!

Stap 2: Kennis opdoen via een cursus of opleiding

Een opleiding of training in de bouwsector kan je helpen om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het werk in deze branche. Er zijn verschillende opleidingen en cursussen beschikbaar, variërend van basiscursussen tot meer gespecialiseerde programma's. Welke het beste bij jou past, hangt af van de richting die je kiest. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als servicemonteur of installatiemonteur? En wil je omscholen naar een kansrijke funtie of niet? Zo hebben installatiemonteurs die een domotica cursus hebben gevolgd, de toekomst. Maar ook zonnepanelen monteurs en warmtepompmonteurs hebben een mooie toekomst voor zich. Je moet dan uiteraard wel weten waar je het over hebt. Het volgen van diverse cursussen of een opleiding is dan cruciaal.

Stap 3: Zoek een bedrijf waar je kunt leren

Om ervaring op te doen in de bouwsector is het aan te raden om een bedrijf te vinden waar je extra kennis kunt opdoen. Dit kan bij een bouwbedrijf zijn, maar ook bij een architectenbureau of een bouwadviesbureau. Je brengt jouw opgedane kennis in de praktijk en leert daarnaast veel bij. Gelukkig zijn er veel bedrijven die staan te springen om nieuw personeel, dus de kans is groot dat je snel een baan vindt die perfect bij jou past!