Naar nieuwsoverzicht

Beveiligingsfuncties van hekwerken op bouwplaatsen

12 april 2023

PARTNERCONTENT - Bouwplaatsen zijn van nature gevaarlijke omgevingen. Zware machines, gevaarlijke gereedschappen en apparatuur, steigers en hoogwerkers, en onstabiele structuren zijn slechts enkele van de gevaren die werknemers en bezoekers kunnen tegenkomen op bouwplaatsen. Om deze risico's te beperken, worden hekwerken vaak geïnstalleerd om de bouwplaats af te bakenen en te beveiligen. Maar welke beveiligingsfuncties bieden deze hekwerken precies? In dit artikel zullen we de verschillende soorten hekwerken bespreken die op bouwplaatsen worden gebruikt en de beveiligingsfuncties die deze hekwerken bieden.

Hekwerk

Waarom zijn beveiligingsfuncties van hekwerken op bouwplaatsen belangrijk?

Beveiligingsfuncties van hekwerken op bouwplaatsen zijn cruciaal voor het waarborgen van de veiligheid van werknemers en passanten. Bouwplaatsen zijn per definitie gevaarlijk en kunnen risico's met zich meebrengen zoals vallen, struikelen, brandgevaar, en andere gevaren. Het plaatsen van hekwerken met beveiligingsfuncties kan helpen om deze risico's te verminderen en ongelukken te voorkomen.

Verschillende soorten hekwerken en hun beveiligingsfuncties

Er zijn verschillende soorten hekwerken die worden gebruikt op bouwplaatsen, elk met hun eigen beveiligingsfuncties. Hieronder staan een paar voorbeelden:

  • Werfhekken:Werfhekken zijn tijdelijke hekwerken die op bouwplaatsen worden gebruikt om de bouwplaats af te bakenen en te beveiligen. Deze hekken zijn meestal gemaakt van metaal en hebben vaak een gaasachtig patroon, waardoor ze licht en gemakkelijk te hanteren zijn. Werfhekken bieden verschillende beveiligingsfuncties, waaronder het voorkomen van ongeoorloofde toegang tot de bouwplaats, het beschermen van werknemers en bezoekers tegen gevaren op de bouwplaats en het voorkomen van diefstal en vandalisme. Er zijn ook werfhekken online te koop, dan kan je makkelijk vergelijken en kijken welke het beste past bij jouw wensen. 
  • Bouwhekken: Dit zijn robuuste hekwerken die vaak worden gebruikt op bouwplaatsen. Ze zijn gemaakt van metaal en bieden een fysieke barrière om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Bouwhekken kunnen ook worden uitgerust met extra beveiligingsfuncties, zoals sloten, verlichting en alarmsystemen.
  • Anti-climb hekwerken: Deze hekwerken zijn ontworpen om het moeilijker te maken om over het hek te klimmen. Ze hebben bijvoorbeeld puntige randen of scherpe uitsteeksels die het moeilijk maken om grip te krijgen. Anti-climb hekwerken worden vaak gebruikt op bouwplaatsen waar extra beveiliging nodig is.
  • Geluidsschermen: Deze hekwerken zijn ontworpen om geluidsoverlast te verminderen. Ze worden vaak gebruikt op bouwplaatsen in stedelijke gebieden om geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Geluidsschermen kunnen ook dienen als fysieke barrière om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Tips voor het kiezen en installeren van hekwerken met de beste beveiligingsfuncties

Om ervoor te zorgen dat hekwerken op bouwplaatsen optimale beveiligingsfuncties bieden, moeten enkele factoren in overweging worden genomen bij het kiezen en installeren van het hekwerk. Het is belangrijk om hekwerken te kiezen die voldoen aan de voorschriften en wetten rondom hekwerkbeveiliging op bouwplaatsen, sterk en duurzaam zijn, hoog genoeg zijn om ongeoorloofde toegang te voorkomen, gemakkelijk te installeren en te verwijderen zijn en goed verankerd zijn. Het kiezen van de juiste hekwerkinstallatie kan bijdragen aan de veiligheid van werknemers en bezoekers op de bouwplaats.