Naar nieuwsoverzicht

Een review geven, waarom zou ik dat doen?

11 april 2023

Door Barbara van Baarsel – Buro Barcode

Wanneer je een woning hebt laten bouwen of verbouwen kun je een review geven op bouwnu.nl. Je beoordeelt daarmee de prestaties van de bouwer of verbouwer. In veel gevallen vraagt de aannemer je om een review te geven. Dat is vergelijkbaar met hotels of webshops zoals Coolblue en Bol.com die je vragen om feedback. Het kan ook zijn dat je zelf vindt dat je iets te zeggen hebt over de nieuwbouw of verbouwing. Maar waarom zou je eigenlijk ‘de moeite nemen’ om feedback te geven? 

01. Omdat je zó tevreden bent met het resultaat dat je het van de daken wilt schreeuwen.

Het klinkt misschien wat overdreven, maar het is toch echt zo dat dit zeer regelmatig voorkomt. Sommige mensen dénken misschien dat alleen negatieve ervaringen gedeeld worden op internet, maar dat is niet juist. Uit onze data blijkt dat zo’n 90% van de mensen die een review plaatsen, de aannemer aanbeveelt aan anderen.

approval 4849109 1920

02. Omdat je juist níet tevreden bent met het resultaat of de manier waarop met je is omgegaan tijdens het (ver)bouwproces.

Ja, ook dat komt voor en dan is het erg prettig dat een platform als bouwnu.nl een plek kan zijn waar je terecht kunt met jouw feedback. Het liefst nadat je het ook hebt besproken met het bouwbedrijf in kwestie. Het is het doel van bouwnu.nl (en Stichting Klantgericht Bouwen; SKB) om de kwaliteit van de woningbouw in Nederland te verbeteren. Dan is het nuttig en nodig om óók kritische feedback te blijven delen. In de eerste plaats met het bouwbedrijf en als je daar als consument of koper niet het gevoel hebt gehoord te worden, biedt een review soelaas! Jouw ervaring kunnen ervoor zorgen dat 1) het bouwbedrijf zich genoodzaakt voelt bepaalde zaken in de bedrijfsvoering aan te passen en 2) dat consumenten ‘gewaarschuwd’ zijn. Zo werken reviews immers tweeledig.

03. Omdat je het belangrijk vindt dat andere consumenten ‘voorkennis’ hebben

Bij het geven van een review aan een hotel of restaurant, kun je je afvragen: ‘waarom zou ik dat doen’, ‘what’s in it for me’. En dat klopt. Toch worden er dagelijks tig recensies geschreven over de hele wereld. Waarom? Omdat het mens-eigen is een mening te hebben en die te delen. Je wilt het anderen vertellen als iets heel goed is gegaan, of zelfs boven verwachting. Maar evengoed als je een teleurstelling hebt over een bepaald onderdeel van het bouwproces (of het niet zo verwarmde zwembad of die net te koude soep). Bouwnu.nl is daar de perfecte plek voor: je kunt cijfers geven op zeven onderdelen en tegelijk kun je een geschreven review achterlaten. Zo weet je zeker dat je een goede indruk geeft van hoe jij aankijkt tegen de prestaties van jouw bouwer of verbouwer. En daar hebben mensen die op zoek zijn naar een geschikte aannemer voor hun (ver)bouwproject écht heel veel aan! Denk er daarbij aan dat ‘Alles was goed en daarom geef ik een 10’, of juist ‘Alles was slecht en daarom geef ik een 1’, weinig insight information biedt. De review is daarmee te marginaal en wordt als niet betrouwbaar beoordeeld in ‘reviewland’.  

Vernieuwde zoekfunctie

De cirkel is rond: zoek, vind, vergelijk en beoordeel
Wist je dat er inmiddels al meer dan 24.000 reviews gedeeld zijn op bouwnu.nl? Je kunt grasduinen door al die verschillende meningen, visies en ervaringen. Maar je kunt het jezelf ook makkelijker maken door eerst te zoeken op type werkzaamheden (een aanbouw is immers iets heel anders dan het isoleren van je woning of een volledige nieuwbouw) en vervolgens op de best beoordeelde aannemers bij jou in de regio. Heb je jouw match gevonden, dan lezen we natuurlijk graag op bouwnu.nl hoe jij de prestaties beoordeelt. Zo is de cirkel weer rond en zorgen we dankzij het delen van feedback dat de woningbouw zich blijft optimaliseren op de verschillende onderdelen: van communicatie tot vakmanschap.

Vind hier meteen de ideale aannemer voor jouw project.