Naar nieuwsoverzicht

Duurzame badkamerrenovaties: hoe je water en energie kunt besparen

7 juni 2023

PARTNERCONTENT - Ben je van plan om je badkamer onder handen te nemen? Dan zal de uitstraling van de badkamer wellicht de hoogste prioriteit hebben. Dit is echter het moment om te kijken hoe je de badkamer op een duurzame manier kan renoveren, en dan hebben we het niet over de renovatie zelf, maar de mogelijkheden om water en energie te besparen. Hiermee zul je niet alleen de maandelijkse kosten omlaag kunnen brengen, maar zal je ook je ecologische voetprint verlagen. In dit artikel bespreken we enkele tips om jou op weg te helpen naar een duurzame badkamerrenovatie.

Badkamer2

Waterbesparende toilet

Een toilet kan veel meer water verbruiken dan we denken. Traditionele toiletten verbruiken gemiddeld 6 tot 12 liter per spoeling. In een groot gezin kan het aantal liters wat er verbruikt wordt door een toilet al aardig oplopen. Ga dus voor een toilet met een dubbele spoelstand. Je kunt hierbij kiezen voor een kleine spoeling of een grote spoeling. Bij de geberit up320 ligt het aantal tussen de 3 en maximaal 7,5 liter, dit is al aanzienlijk minder dan de traditionele toiletten.

Waterbesparende armaturen

Een andere makkelijke stap die je kunt nemen om water te besparen in de badkamer is het inbouwen van waterbesparende armaturen. Vervang je oude douchekop met een waterbesparende variant of ga voor een inbouw douchekraan  met een lage doorstroming. Hierdoor kun je water besparen zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit. Door deze stappen door te voeren kun je op maandbasis vele liters water besparen!

Stap over naar LED

Vervang alle ouderwetse gloeilampen in de badkamer door energiezuinige ledlampen. Deze verbruiken niet alleen veel minder energie dan gloeilampen, maar gaan ook nog eens langer mee en produceren minder warmte. En voor de kenners onder ons, minder warmte betekent ook minder energieverlies. Daarnaast kun je met ledlampen veel voordeliger meer lichtopbrengst creëren in de badkamer, een win-win situatie dus. Wil je het genot van beide, sfeerverlichting tijdens ontspannen momenten en goede verlichting voor het opmaken, dan raden we je een dimmer aan.

Installeer een slimme thermostaat

Plaats een slimme thermostaat in de badkamer. Een badkamer zal niet de hele dag door gebruikt worden, het is dan ook niet nodig om deze de hele dag door te verwarmen. Met een slimme thermostaat kun je tijden instellen wanneer de badkamer verwarmd moet worden. Hierdoor verspil je geen energie door de badkamer warm te houden, terwijl er geen gebruik van gemaakt wordt.