Naar nieuwsoverzicht

De perfecte bordestrap voor jouw bedrijf

16 november 2023

Ben je op zoek naar een bordestrap voor jouw magazijn of bedrijfspand? Verrijdbare bordestrappen zijn ideaal als hulpmiddel tussen magazijnstellingen, terwijl vaste bordestrappen vaak worden gebruikt om verdiepingsvloeren te bereiken. Het maken van de juiste keuze is essentieel, want een bordestrap is meer dan een hulpmiddel; het is een cruciaal onderdeel van je dagelijkse werkzaamheden. Hier vind je de belangrijkste aspecten waarop je moet letten bij het kopen van een bordestrap, zodat je een veilige en efficiënte keuze maakt die past bij jouw bedrijfsvoering.

Bouw.nu Bordestrap met klappoortje

Kies een bordestrap die voldoet aan de veiligheidsnormen

Jouw veiligheid en die van je medewerkers is van het grootste belang. Zorg dat de bordestrap voldoet aan de relevante veiligheidsnormen, zoals de NEN EN 14122. Deze norm bestaat uit vier delen, waarvan vooral de eerste drie delen belangrijk zijn voor bordestrappen:

1. Keuze van vaste toegangsmiddelen tussen twee verschillende niveaus: Het waarborgen van veilige en toegankelijke verbindingen tussen niveaus.

2. Bordessen en looppaden: Zorgen voor veiligheid op het bordes en langs looppaden.

3. Trappen, trapladders en leuningen: Specificaties voor veilige trappen en leuningen. 

Door een bordestrap te kiezen die aan deze normen voldoet, ben je verzekerd van een veilige werkomgeving

Het belang van het juiste materiaal voor bordestrappen

Het kiezen van het juiste materiaal voor je bordestrap heeft een directe impact op het gebruiksgemak en de duurzaamheid. Aluminium is een uitstekende keuze vanwege zijn lichtgewicht, wat het gemakkelijk maakt om de trap te verplaatsen. Dit beperkt de fysieke belasting voor je medewerkers aanzienlijk, vooral in een dynamische omgeving zoals een magazijn. Bovendien is aluminium sterk en kan het weerstand bieden tegen corrosie, wat zorgt voor een langdurige investering in veiligheid en efficiëntie.

Maatwerk en mobiliteit

De keuze van een bordestrap die zowel aan je specifieke behoeften voldoet als gemakkelijk te verplaatsen is, vereist aandacht voor maatwerk en mobiliteit. Overweeg een bordestrap op maat voor jouw werkomgeving, denk aan de hoogte, breedte en het type treden. De keuze van de trede is cruciaal: in koude of natte omgevingen is een open trede aan te raden, terwijl in droge omgevingen een standaard antislip trede volstaat. Ook de basisverbreding aan de onderzijde, afhankelijk van de hoogte van de trap, speelt een rol in de stabiliteit. Let bij een verrijdbare bordestrap op de kwaliteit van de wielen, aangezien deze een grote invloed heeft op de stabiliteit en het gemak van verplaatsing. 

Draagvermogen en veiligheidskenmerken

Bij het kiezen van een bordestrap is het belangrijk om zowel het draagvermogen als de veiligheidskenmerken in overweging te nemen. Het draagvermogen moet volgens de norm NEN EN 14122 minimaal 200 kg per m² zijn, en de treden en het bordes moeten een puntbelasting van tenminste 150 kg kunnen doorstaan, vooral op het meest kwetsbare punt, meestal het midden.

Daarnaast zijn veiligheidskenmerken zoals stevige leuningen en antislip treden van groot belang. Als er werkzaamheden op het bordes verricht worden, kan een zelfsluitend veiligheidspoortje helpen om valgevaar van de trap te voorkomen. Deze aspecten garanderen een veilige en betrouwbare bordestrap die voldoet aan jouw specifieke behoeften.

Periodieke keuringen van bordestrappen: een wettelijke noodzaak

Volgens de Arbowet is het periodiek keuren van bordestrappen, zowel verrijdbaar als vast, een verplichting. Deze keuringen zijn cruciaal voor het waarborgen van veiligheid en efficiëntie op de werkplek. De keuringen dienen te gebeuren conform de norm NEN-EN 14122, die heldere eisen en richtlijnen stelt voor de veiligheid en prestatie van bordestrappen. Door regelmatige keuringen te laten uitvoeren, zorg je ervoor dat de bordestrappen veilig zijn voor je medewerkers, risico's worden geminimaliseerd en je voldoet aan de wettelijke eisen voor een veilige werkomgeving.

De juiste leverancier kiezen voor jouw bordestrap

Kies een betrouwbare leverancier die bekendstaat om kwaliteit en service. Een goede leverancier kan je adviseren en ondersteunen bij het maken van de juiste keuze.

Door deze punten te overwegen, maak je een keuze die niet alleen voldoet aan jouw huidige behoeften, maar ook een waardevolle investering is voor de toekomst van jouw bedrijf. Neem de tijd om de opties te evalueren en maak een weloverwogen keuze die de veiligheid en efficiëntie binnen jouw bedrijf verhoogt.

 

Door: Partnerbijdrage