Naar nieuwsoverzicht

Van een zolderruimte een extra slaapkamer maken met een eenvoudige bouwtechnische ingreep

30 november 2023

Gezinsuitbreiding op komst of voor langere tijd een logé in huis? Met een extra slaapkamer in huis is dat geen enkel probleem. Er zijn twee manieren om dit vrij eenvoudig te realiseren. We gaan hierbij uit van een woning met een standaard zolder erboven. Zo’n zolder wordt meestal alleen voor opslag van goederen gebruikt. Een nadeel van de zolder is vaak dat de lichtinval beperkt is en dat de hoogte ook niet optimaal is, doordat er veelal sprake is van een schuin dak.

slaapkamer2

Dakkapel plaatsen

De meest eenvoudige manier om een zolderruimte geschikt te maken om als slaapkamer te gebruiken, is het plaatsen van een dakkapel. Hierdoor vergroot je de ruimte enigszins, maar belangrijker nog is dat je de lichtinval aanmerkelijk verbetert. Daarna kun je de ruimte verder aankleden en tenslotte plaats je het bed en overige meubilair erin. Wanneer de collectie bedden bij HBeds bekijkt, zul je snel tot de conclusie komen dat zo’n bed prachtig zal staan in die mooie grote ruimte die de zolderverdieping meestal is. Want weliswaar loopt het dak schuin, de zolder  strekt zich meestal uit over de gehele verdieping en daardoor is deze slaapkamer qua vloeroppervlak misschien wel de grootste in de hele woning.

Nokverhoging

Een bouwtechnische aanpassing die wat verder gaat, is de nokverhoging. Vooral wanneer de woning een plat dak heeft, is dit een zeer reële optie. Je verhoogt dan als het ware de hele zolder door er een stuk op te zetten. Daarmee is je nieuwe slaapkamer niet alleen qua oppervlakte mooi groot, maar kun je ook overal in de ruimte rechtop staan. Je kunt bovendien nog extra ruimte besparen door een bed met opbergruimte aan te schaffen. Hierdoor hoef je minder kasten in het vertrek te plaatsen en kun je de overblijvende vloeroppervlakte voor andere doeleinden gebruiken. Als het een kinderkamer is, heb je hierdoor bijvoorbeeld een prima speelvloer.

Het bed plaatsen

Over de plek van het bed moet je goed nadenken. Bij voorkeur zet je een bed niet te dicht bij het raam. Ook is het niet verstandig om een tweepersoonsbed met een zijde tegen een wand te zetten, omdat je dan niet allebei gemakkelijk in en uit kunt stappen. Zet het bed ook niet dicht bij een radiator. Eigenlijk is midden in de kamer de beste (maar ook minst efficiënte) manier om een bed te plaatsen.

 

Door: Partnercontent