Naar nieuwsoverzicht

De buitenruimte van je huis verbouwen: wat moet je weten?

6 april 2023

PARTNERCONTENT - De maand maart was gemiddeld genomen vrij zacht. Toch zijn velen nog niet echt begonnen met het aanpakken van de tuin. Er viel gedurende de maand namelijk wel dubbel zoveel regen als gemiddeld, en de zon liet zich weinig zien. Toch lijkt nu in april eindelijk wat warmer, droger en zonniger lenteweer op komst. Wil je zelf de handen uit de mouwen steken en je tuin groots gaan aanpakken? Hieronder vind je allerlei handige info.

Schermafbeelding 2023 04 06 om 18.27.05

Het belang van stevige werkkleding

Voordat je ook maar een schep in de grond steekt, is het belangrijk om te zorgen voor de juiste werkkleding. Niet voor niets dat hoveniers beschermende kleding tijdens hun werk moeten dragen. Waaraan je kunt denken? Echt musthaves zijn sowieso stevige werkschoenen – of laarzen en handschoenen.

Wat nog meer te dragen voor je comfort en veiligheid buiten? Een stevige werkbroek of overall en een vest of jas van een weerbestendig type (zoals een softshell jas) komen ook goed van pas. Een degelijke broek en bijvoorbeeld een softshell jas hebben diverse functies. Denk hierbij niet alleen aan het beschermen van je lichaam tegen een lage temperatuur en nattigheid, maar ook tegen onder meer verwondingen door doorns. Werkkleding zoals een softshell jas met sterke eigenschappen kun je vinden bij Engelbert Strauss. Ze bieden een ruim assortiment aan professionele werkkleding, die ook erg geschikt is voor intensief tuinwerk. De kleding is flexibel, comfortabel en praktisch, zo kun je lekker (en veilig) aan de slag.

Wensen en eisen, inspiratie opdoen en een tuinplan maken

Zomaar in het wilde weg dingen in de tuin gaan snoeien, omzagen of verwijderen? Dat leidt niet tot het beste resultaat. Maar hoe begin je dan wel met de verbouwing? Een goede voorbereiding is echt belangrijk. Naast het zorgen voor een goede werkoutfit met onder meer een softshell jas, is het goed om eerst duidelijk te maken wat je precies wil. Waar wil je een terras of zithoekje? Wat voor soort beplanting wil je in je tuin? Wil je ook graag een trampoline in de tuin plaatsen, of misschien in de zomer wel een frame zwembad? Door je wensen en eisen te combineren met inspiratie die je online kunt opdoen, kom je uiteindelijk tot een idee van jouw ideale tuin.

Erfgrenzen en vergunningen

Heb je eenmaal een tuinplan opgesteld, dan is het goed dit te checken op de regels rond erfgrenzen en eventuele benodigde vergunningen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat bomen altijd minimaal twee meter van de erfgrens moeten worden geplaatst. Daarnaast kan het nodig zijn een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een tuinhuisje.

Besteed echt omvangrijke klussen uit aan een professional

Veel werkzaamheden in de tuin kun je met een goede outfit en het juiste gereedschap best zelf oppakken. Er zijn echter tot slot ook zaken die je echt beter aan een professional kunt uitbesteden. Dit is niet alleen een veiligheidstip als het gaat om een woningrenovatie, maar ook om de tuin. Soms is voor ingrijpend werk zwaar materiaal nodig. Denk aan een elektrische zaag voor het neerhalen van een boom, of het plaatsen van nieuwe bestrating. Heb je geen ervaring hiermee, dan is uitbesteden niet alleen veiliger maar leidt het waarschijnlijk ook nog eens tot een mooier resultaat!