Naar nieuwsoverzicht

Besparen door slimme bouwtechnische aanpassingen aan je woning

7 april 2023

PARTNERBIJDRAGE - Met relatief eenvoudige bouwtechnische aanpassingen aan je woning, kun je het energieverbruik van je huishouden terugdringen. Denk bijvoorbeeld aan de investering in spouwmuurisolatie. Iets waar door de afgelopen vijf à tien jaar door een groot aantal huishoudens voor werd gekozen; heb jij de muur al geïsoleerd? Het merendeel van de woningen in Nederland en België beschikt over zo’n spouwmuur, wat feitelijk een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur is. Deze ruimte kan een breedte tot wel negen centimeter hebben. Belangrijkste nut ervan is het feit, dat voorkomen wordt dat regenwater in de binnenmuur kan trekken. Nadeel van de spouwmuur is de kou, die zich in deze ruimte ophoudt. Vanuit de spouwmuur trekt de kou in de binnenmuur, wat het rendement van de CV-ketel of WTW-installatie negatief beïnvloedt. Het leidt tot een onnodig hoog energieverbruik.

spouwmuurisolatie

 

Forse besparing door het dichten van de spouwmuur 

Het dichten van de spouwmuur kan een groot effect hebben op dat rendement. Uit onderzoek blijkt dat het isoleren van muren kan leiden tot een besparing van 20 tot zelfs 30 procent op jaarbasis. Een besparing die maakt dat je de investering in deze vorm van isolatie al snel weer hebt terugverdiend. Overigens draag je met de keuze voor spouwmuurisolatie niet alleen bij aan een lager energieverbruik; je helpt ook het milieu te sparen. Een slimme keuze! Een partij als Isolatie.com kan je vrijblijvend advies op maat aanbieden, op basis waarvan je kunt bepalen welk effect het isoleren van de muren voor jou heeft. Wist je dat een bouwkundige aanpassing als het isoleren van de spouwmuur effect kan hebben op het energielabel van je woning? Het maakt de woning meer waard.  

Andere vormen van isolatie in huis 

De spouwmuur isoleren is een van de mogelijkheden die je hebt, wanneer je de isolatiewaarde van je woning wilt verbeteren. Er is echter veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld ook aan het verbeteren van de isolatie van het dak op je woning, of denk aan het isoleren van de vloer. Er zijn verschillende partijen in Nederland en België actief, die je van advies kunnen voorzien over de wijze waarop je de isolatie in huis kunt verbeteren. Mogelijk heb je in de afgelopen jaren al maatregelen genomen om de isolatiewaarde van het pand te verhogen. 

Kies voor nieuwe ruiten en maak gebruik van tochtstrips 

Meer ingrijpend is het vervangen van de bestaande ruiten in huis. Door de ruiten te vernieuwen zal er minder koude lucht van buiten naar binnen stromen, of andersom warme lucht van binnen naar buiten. Het eerste punt los je overigens niet alleen op door nieuwe ramen en kozijnen te laten plaatsen; soms is het al voldoende tochtstrips rond de ramen te plakken. Deze strips helpen niet alleen het energieverbruik terug te dringen, maar voorkomen ook een aantasting van je weerstand. Tocht kan daar een negatief effect op hebben.