Naar nieuwsoverzicht

De beste zonwering voor jouw huis? Hier kun je op letten

5 september 2022

PARTNERCONTENT - Het hebben van geschikte zonwering is zowel in de zomer als in de winter essentieel voor je huis. Op warme dagen maak je er vooral gebruik van om de felle warme zon te weren, maar in de winter dient het ook een doel. Zo hebben rolluiken bijvoorbeeld een isolerend effect en houden ze de warmte juist binnen. Welke zonwering past bij jouw woning en wensen?

Wat is het doel?

Ten eerste: welk doel heb je. Of, anders gezegd, waar ben je naar op zoek? Als het gaat om het creëren van schaduw en je jezelf en je woning wilt beschermen tegen de warme zon in de zomermaanden, dan zijn zonneschermen, terrasschermen of een screen hele geschikte opties. Ben je op zoek naar een zonwering die het hele jaar door een functie heeft? Dan kun je beter kiezen voor een rolluik. Een rolluik houdt de warmte buiten in de zomer en juist binnen in de winter. Gaat het je juist om privacy, dan zijn eigenlijk alle zonweringen geschikt. Omdat ze allemaal de inkijk van nieuwsgierige buren beperken. 

zonwering rolluik

Doorlaatbaarheid van licht en het materiaal 

Houd ook rekening met de hoeveelheid licht dat je wilt doorlaten. Een rolluik beperkt de lichtinval volledig en een screen laat vanwege het materiaal juist wel weer wat licht door. Ook isoleren bepaalde materialen beter dan andere.Als je je huis koel wilt houden, kun je kiezen voor zonwering van reflecterend materiaal. En als je de warmte binnen wilt houden in de winter, kies je voor meer isolerend materiaal. Ook zijn er tegenwoordig veel elektrische zonwering-opties met slimme sensoren, die op extreme weersomstandigheden reageren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zonwering met windbeveiliging. 

Meet de ramen en deuren op

Het is misschien vanzelfsprekend, maar toch de moeite waard om te benoemen. Ramen en deuren hebben niet altijd universele maten. Het is daarom belangrijk dat je de oppervlakte goed opmeet voordat je op zoek gaat naar de juiste zonwering. Zo kun je kiezen voor rolluiken op maat of een zonnescherm nemen die over de hele breedte van je huis valt.

De stijl van het huis

Er is tegenwoordig gelukkig een heel breed aanbod in zonwering, dus welke stijl je huis ook heeft, er is altijd een passende zonwering te vinden. Woon jij in een modern huis? Dan kan een donker terrasscherm of screen de perfecte toevoeging zijn. Ga je liever voor klassiek? Dan zijn er natuurlijk ontzettend veel zonneschermen in verschillende designs en kleuren. Het oog wil natuurlijk ook wat!