Naar nieuwsoverzicht

Poortautomatisering: een veilige aanvulling op jouw thuis

30 augustus 2022

PARTNERCONTENT - Wanneer je kiest voor een hekwerk of poort om de oprit mee af te sluiten, doe je dit in de meeste gevallen met een reden; je wilt niet dat zomaar ongenodigde gasten jouw terrein betreden. Als je dan handmatig jouw hek of poort moet openen wanneer bekenden op de stoep staan, is dat natuurlijk onhandig. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg technieken om jouw poort of hekwerk te automatiseren! Lees snel alle voordelen van poortautomatisering en de bijbehorende accessoires van een automatisch hek of poort.

Waarom kiezen voor het laten automatiseren van de poort? 

Tegenwoordig zijn we niet vies van foefjes die ons werk uit handen nemen. Het is daarom ook geen overbodige luxe om de poort van jouw terrein of woning te automatiseren. Niet alleen is het mega handig om vanuit huis of ergens anders het hekwerk te openen, ook geeft het een stukje extra veiligheid. Jij kunt namelijk op elk gewenst tijdstip de toegang naar jouw woning sluiten of juist openen.

Dit is helemaal een pluspunt wanneer je nog weleens vergeet de boel af te sluiten. Geen punt met een geautomatiseerde poort! Met een druk op de knop kun jij het hekwerk alsnog dichtdoen. Hoe handig is dat? Ook wanneer je bijvoorbeeld zelf in de auto zit om de oprit op te rijden, hoef je niet eerst de auto uit te stappen om het hekwerk te openen en hem vervolgens te sluiten. Ideaal en super praktisch. 

Poort automatiseren2

  

Hoe werkt poortautomatisering

Zo’n geïnstalleerde poort automatisering werkt als volgt: aan de poortvleugel wordt een poortmotor geplaatst, die kan variëren door het type hekwerk dat op de oprit staat. Ten eerste is er onderscheid tussen draaipoortmotoren en schuifpoort motoren. Draaipoorten openen doordat de poortvleugel met een draaiende beweging opengaat, net zoals bij een reguliere deur. Schuifpoorten openen doordat de poortvleugel opzijschuift. 

De meest voorkomende draaipoortmotor is een lineaire poortmotor. Deze maakt gebruikt van een in- en uitdraaiende spindel. Daarnaast bestaat er ook een knik-arm poortmotor. Deze variant wordt vaak gebruikt wanneer niet veel ruimte op de oprit beschikbaar is.  Voor een schuifpoort wordt een andere type poortmotor gebruikt. Door middel van een tandlat, die over de hele lengte van de poort is bevestigd, kan het tandwiel de toegangspoort in beweging brengen. Er bestaat zelfs de mogelijkheid een ondergrondse poortmotor te installeren, zodat je nooit de poortopener in het zicht hebt. 

Wat kan nog meer met poort automatisering? 

Wanneer we het hebben over poortautomatisering, hebben we het niet alleen over het openen en sluiten van een poort. Er komt veel meer bij kijken. Er zijn veel verschillende opties om de toegangspoort extra te beveiligen. In de meeste gevallen worden poorten geopend met afstandsbedieningen. Naast deze handzenders kun je ook op andere manieren de poorten openen of laten sluiten. Denk bijvoorbeeld aan geavanceerde intercomsystemen of camerasystemen die voorzien zijn van kentekenherkenning. 

Zelf doen of uitbesteden? 

Of je dan die poortautomatisering zelf gaat plaatsen of laat uitbesteden is dan nog de enige vraag. Er zijn tegenwoordig veel soorten poortautomatisering te vinden op het internet, die je zelf kunt installeren. In sommige gevallen kan dit een voordelige optie zijn, het scheelt je montagekosten. Toch moet je dan wel in het bezit zijn van een flinke portie techniekkennis, zodat je zonder fouten de automatisering installeert.

We raden je aan jouw hekwerk of poort te laten automatiseren door een echte expert. Het voordeel van is dat je zeker weet dat de installatie vakkundig wordt gedaan. Mocht er dan onverhoopt iets fout gaan, ben je in ieder geval verzekerd en lost het bedrijf dit natuurlijk gewoon op. Daarnaast ontvang je vaak van installatiebedrijven ook een extra garantie, wanneer de automatisering vroegtijdig gebreken vertoont of schade oploopt. Ook bieden veel van deze automatiseerders onderhoudscontracten aan, waarmee je voordelig periodiek onderhoud aan de poortautomatisering ontvangt. Zo kun jij alles halen uit de levensduur van jouw poortautomatisering.