Naar nieuwsoverzicht

Bouwafval slim beheren: De basis voor een soepel lopend project

21 mei 2024

Bouwafval goed managen helpt enorm bij het vlot laten verlopen van bouwprojecten. Slim beheer van bouwafval begint met het kiezen van de juiste afvalcontainers. Afvalcontainers Korevaar levert verschillende maten en typen containers die aansluiten bij diverse bouwprojecten. Slimme plaatsing van deze containers op de bouwplaats zorgt voor minder loopafstand en verhoogt de efficiëntie. Het is essentieel om vooraf goed te plannen waar elk type afval verzameld wordt. Materialen zoals hout, metaal en beton moeten gescheiden worden om recycling te bevorderen. Het voorkomen van vermenging van deze materialen bespaart tijd en geld. Door van tevoren een duidelijk plan te hebben, verminder je de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat en draag je bij aan een duurzamer bouwproces.

bouwafval

Opletten op type afval

Een correcte scheiding van afvalstoffen is cruciaal. Afhankelijk van het project kan bouwafval variëren van glas en kunststoffen tot chemische stoffen. Elk type heeft zijn eigen verwerkingsmethode en niet alles kan zomaar in een standaard afvalcontainer. Daarom moet je zorgvuldig het afval identificeren dat je produceert. Materialen die recyclebaar zijn zoals hout en metaal kunnen vaak tegen een lagere prijs worden afgevoerd dan gemengd afval. Sommige materialen vereisen speciale behandeling en moeten wellicht naar verschillende verwerkingsfaciliteiten worden gebracht. Verfresten en chemische stoffen moeten apart worden ingezameld om milieuschade te voorkomen. Goede voorlichting aan medewerkers over hoe afval gescheiden moet worden, versterkt de efficiëntie en effectiviteit van afvalbeheer.

Meer dan 1 container

In grotere bouwprojecten is het vaak praktisch om meer dan één container in te zetten. Door verschillende afvalstromen vanaf het begin gescheiden te houden, verminder je de kosten voor afvalverwerking aanzienlijk. Door een goedkope afvalcontainer huren voor puin en een andere voor hout, voorkom je dat afval opnieuw gesorteerd moet worden, wat vaak duurder is. Tevens verkleint het gebruik van meerdere containers het risico op vervuiling van recyclebare materialen. Werknemers vinden het makkelijker om afval direct op de juiste plek te werpen, wat weer leidt tot een hogere recyclingratio. Goed afvalbeheer draagt bij aan een beter milieu en verlaagt de operationele kosten.

Milieustraat

Voor kleinere projecten of in stedelijke gebieden waar de ruimte beperkt is, kan het gebruik van een lokale milieustraat een uitkomst bieden. Hier kun je vaak gratis of tegen een lage vergoeding verschillende soorten bouwafval afleveren. Deze faciliteiten zijn uitgerust omverschillende materialen te verwerken, van bouw- en sloopafval tot gevaarlijke stoffen. Door gebruik te maken van een milieustraat help je het milieu door afval correct te recyclen of te verwerkenen je houdt de bouwplaats vrij van overtollig afval. Regelmatige afvoer van afval naar een milieustraat houdt het project overzichtelijk en zorgt ervoor dat het werkgebied veilig en schoon blijft, wat de productiviteit van het bouwteam ten goede komt.

 

Door: Advertorial