Naar nieuwsoverzicht

Zó kun je oude houten meubels opknappen

20 mei 2024

Heb je een oud houten meubelstuk dat wel een opknapbeurt kan gebruiken? Met een beetje tijd en aandacht kun je het weer laten stralen als nooit tevoren. Alle meubels verdienden tenslotte een tweede leven! In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het opknapproces van houten meubelstukken.
 meubel

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met het opknapwerk, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Allereerst is het belangrijk om het meubelstuk grondig te reinigen. Gebruik hiervoor een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Soms is het nodig om oude verflagen te verwijderen of afgebladderde verf af te krabben. Dit kan met een verfkrabber of een verfafbijtmiddel. Controleer ook meteen de staat van het hout op beschadigingen en herstel deze indien nodig. Een goede basis zorgt voor een mooier en duurzamer eindresultaat.

Schuren voor een optimaal resultaat

Schuren is een cruciale stap in het opknappen van houten meubels. Het zorgt voor een egaal oppervlak en betere hechting van de nieuwe beits- of verflaag. Begin met grof schuurpapier om oude verfresten en oneffenheden weg te werken. Vervolgens kun je middelgrof schuurpapier gebruiken en eindigen met fijn schuurpapier voor een gladde finish. Vergeet niet om met de houtnerf mee te schuren en om het naderhand helemaal stofvrij te maken.

Juiste afwerking kiezen

Nu komt het leukste gedeelte van de make-over: het kiezen van de juiste afwerking. Afhankelijk van de look die je wilt bereiken, kun je kiezen voor een beits of verf. Beits is perfect als je de natuurlijke uitstraling en houtnerf wilt behouden. Verf biedt daarentegen de mogelijkheid om het meubelstuk een opvallende kleur te geven en volledig te transformeren. De Sigma S2U Nova Satin is een goede binnenlak voor hout die je in iedere gewenste kleur kunt laten mengen. De verf is makkelijk verwerkbaar, reukarm en heeft een mooie dekking.

Vergeet de primer niet

Een goede primer zorgt voor een betere hechting en kan verkleuring door houtoliën voorkomen. Kies een primer die past bij de verf die je hebt gekozen: een watergedragen primer voor acrylverf (binnengebruik) en een oliegedragen primer voor terpentineverf (buitengebruik). Breng het gelijkmatig aan op het hout en laat het goed drogen voordat je begint met schilderen.

Maak het af met details

Maak het opgeknapte meubelstuk helemaal compleet met details zoals handgrepen en scharnieren. Deze kleine toevoegingen kunnen een wereld van verschil maken. Soms is het ook handig om viltjes onder de poten te plakken, zodat het geen krassen achterlaat op je vloer. 

Succes met je nieuwe project en geniet van het opgeknapte meubelstuk!

 

Door: Partnerartikel