Naar nieuwsoverzicht

Welke verschillende type gietvloeren zijn er?

17 oktober 2024

Ben je aan het kijken naar een nieuwe vloer voor je woning of bedrijfsruimte? Dan is een gietvloer misschien wel precies wat je zoekt. Gietvloeren zijn niet alleen superstrak en modern, maar ook nog eens makkelijk in onderhoud en erg duurzaam. Maar welke soorten gietvloeren zijn er eigenlijk? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje, zodat je een goed idee krijgt van de mogelijkheden!

Gietvloer

PU gietvloer

De PU gietvloer, ofwel polyurethaan gietvloer, is een populaire keuze voor zowel woningen als commerciële ruimtes. Waarom? PU gietvloeren zijn flexibel, comfortabel onder de voeten, en scheurvast. Hierdoor zijn ze perfect voor ruimtes waar wat meer beweging in zit, zoals woonkamers of kantoren.
Bovendien voelt een PU gietvloer zachter aan dan andere varianten, wat ideaal is voor als je bijvoorbeeld kinderen hebt die veel op de vloer spelen. Ook niet onbelangrijk: PU gietvloeren zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en afwerkingen, dus je kunt het precies afstemmen op jouw interieur. Wil je hier meer info over?

Epoxy gietvloer

Als je op zoek bent naar een echt stevige en robuuste vloer, dan is de epoxy gietvloer een uitstekende optie. Deze vloer is vooral populair in garages, werkplaatsen en andere industriële ruimtes, omdat hij tegen een stootje kan en bestand is tegen chemicaliën en zware belasting.
Epoxyvloeren zijn iets minder flexibel dan PU gietvloeren, maar dat maakt ze juist ideaal voor plekken waar de vloer een zware belasting moet dragen. Het nadeel is dat epoxy iets harder aanvoelt en wat gevoelig is voor scheuren als er bijvoorbeeld temperatuurverschillen optreden. Maar als duurzaamheid en stevigheid bovenaan je lijstje staan, dan is dit type vloer zeker een aanrader.

Cementgebonden gietvloer

Wil je liever een wat stoerdere, industriële look? Dan kan een cementgebonden gietvloer een goede keuze zijn. Deze vloeren zijn gemaakt van een combinatie van cement en kunsthars, wat zorgt voor die robuuste betonlook die tegenwoordig heel populair is.
Cementgebonden gietvloeren zijn wat gevoeliger voor scheuren en onderhoud dan PU of epoxy, maar ze geven wel een unieke en natuurlijke uitstraling aan je ruimte. Perfect voor lofts, moderne woningen of winkels met een rauw randje.

Acrylaat gietvloer

Een andere optie is de acrylaat gietvloer. Deze variant is minder bekend, maar kan wel interessant zijn als je op zoek bent naar een vloer die snel gelegd kan worden. Acrylaatvloeren drogen namelijk ontzettend snel, waardoor je binnen no-time weer door kunt met de inrichting van je ruimte. Let wel op: ze zijn vaak wat minder comfortabel en flexibel dan PU gietvloeren, dus houd hier rekening mee bij je keuze.

 

Door: Advertorial