Naar nieuwsoverzicht

Waarom een duurzame woning belangrijker is dan ooit

29 juli 2024

Verduurzaming, de afgelopen jaren hebben we in Nederland flink ons best gedaan met de energietransitie. En het resultaat mag er zijn. Daken liggen vol zonnepanelen, steeds meer huizen zijn voorzien van goede isolatie en ook de warmtepomp deed het goed. Mooi nieuws, want een duurzaam huis is tegenwoordig om meerdere redenen extra belangrijk.

Verduurzamen

Sinds dit jaar meer hypotheek voor een duurzame woning

In 2024 ging er een grote wijziging in voor het berekenen van je maximale hypotheek. Deze regels worden ieder jaar wel een beetje veranderd, maar nu was de wijziging een stuk groter dan in andere jaren. De hoogte van je maximale hypotheek is tegenwoordig namelijk deels afhankelijk van het energielabel van je nieuwe woning. Hoe beter dit label, hoe meer hypotheek je kunt krijgen. 
En dat kan best veel verschillen. Zo kun je voor een woning met een A++++-label € 50.000 meer lenen dan voor een huis met label E, F of G. Met een gemiddeld energielabel (A of B) bedraagt het extra leenbedrag € 10.000. Een stuk minder, maar misschien wel net het verschil tussen de hypotheek wel of niet rondkrijgen.

Duurzame woningen blijven in trek

Een duurzame woning verkoopt beter. Ondanks dat het nieuws, zeker rondom het financiële voordeel van zonnepanelen, de laatste tijd niet alleen maar goed nieuws is, zien makelaars nog altijd dat duurzaamheid zwaar meeweegt. Huizenkopers zijn namelijk sneller geneigd om een bod te doen op een huis met een goed energielabel. Zeker nu dat label extra belangrijk is voor de hoogte van je maximale hypotheek.
En nog meer goed nieuws: de hoogte van het bod op een duurzaam huis ligt vaak aanzienlijk hoger én kopers zijn vaker bereid om te overbieden. Met het oog op verkoop in de toekomst betalen je duurzame investeringen zich later deels terug in de verkoopprijs van je huis.

Zonnepanelen blijven rendabel

Het nieuws van de afgelopen tijd nodigt misschien niet direct uit om zonnepanelen op je dak te leggen. Terugleverkosten en het mogelijk toch schrappen van de salderingsregeling door het nieuwe kabinet zetten je misschien wel even aan het denken voordat je een stap richting verduurzaming zet. 
Logisch, maar laat je vooral niet afschrikken. Want ondanks de terugleverkosten van energieleveranciers en een mogelijk verdwijnende salderingsregeling blijven zonnepanelen hartstikke rendabel. Toegegeven, de terugverdientijd loopt waarschijnlijk wel met enkele jaren op door de maatregelen en voor optimaal rendement zul je straks beter moeten plannen wanneer je apparaten aanzet. Doe je dit goed? Dan heb je ook straks hartstikke veel profijt van de zonnepanelen die op je dak liggen te schitteren.

Verduurzaming financieren

Aan verduurzamen hangt een prijskaartje. Als je het geld op je spaarrekening hebt staan en je kunt het nu en later missen, dan is het altijd het voordeligst om de duurzame maatregelen uit eigen zak te betalen. Heb je het geld even niet of heb je er andere plannen mee? Dan zijn er verschillende financieringsopties mogelijk. De Hypotheker denkt hierin graag met je mee. Maak gerust een keer een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek met De Hypotheker bij jou in de buurt.

 

Door: Advertorial