Minimalisering van de CO₂-emissie in de bouw – essentiële strategieën en de te gebruiken materialen
13 april 2025
In het licht van de toenemende klimaatverandering staat de bouwsector voor de uitdaging om de koolstofemissie te verminderen. Een verantwoorde benadering van de keuze van materialen en technologie wordt essentieel om het doel van klimaatneutraliteit te bereiken. Hoe kan de CO₂-emissie worden geminimaliseerd tijdens de hele levenscyclus van een gebouw – van de fabricage van de materialen tot de uiteindelijke verwijdering ervan?

Trends en regelgeving in koolstofarme bouw
De afgelopen jaren is sprake van een dynamische ontwikkeling van de regelgeving op het gebied van de koolstofarme bouw. De Europese Unie voert steeds strengere normen in op het gebied van de energie-efficiëntie van gebouwen en de CO₂-emissie bij het fabriceren van de te gebruiken materialen. Initiatieven zoals de Europese Green Deal of New European Bauhaus bevorderen duurzame en innovatieve benaderingen in de bouw.
Tegelijkertijd zijn veel bedrijven in de bouwmaterialensector op zoek naar oplossingen om de CO₂-emissie te verminderen in elke fase van de levenscyclus van gebouwen, vanaf de fabricage van de onderdelen tot het gehele bouwproces, het daadwerkelijke gebruik en de uiteindelijke verwijdering.
Aluminium als onderdeel van de klimaatneutraliteitsstrategie (ULCA)
Aluminium speelt door zijn unieke eigenschappen een belangrijke rol in de emissiearme bouw. Aluprof, een leider in de productie van aluminiumsystemen, zet nieuwe trends die passen bij deze strategie inzake klimaatneutraliteit. Een voorbeeld hiervan is Ultra Low Carbon-aluminium, een staaf met een ultra laag koolstofgehalte van 1,24 eCo₂/kg die 85 % na consumptie gerecycled aluminium bevat. Dit is een belangrijke stap in het verminderen van de koolstofvoetafdruk in de bouwsector.
Andere technologieën en materialen die de vermindering van de CO2-emissie ondersteunen
Naast aluminium zijn er nog een aantal andere materialen en technologieën in de bouw die kunnen helpen om de broeikasgasemissie te verminderen. Deze omvatten:
- Constructiehout: een natuurlijk materiaal dat CO₂ opslaat. Het gebruik van hout kan de koolstofvoetafdruk van gebouwen aanzienlijk verminderen.
- Beton met lage emissie: moderne betonproductietechnologieën maken het mogelijk om de CO₂-emissie te verminderen door minerale additieven en alternatieve bindmiddelen in te zetten.
- Isolatiematerialen: hoogwaardige isolatiematerialen, zoals minerale wol of polyurethaanschuim, minimaliseren de behoefte aan energie voor het verwarmen en koelen van gebouwen.
Minimalisering van CO₂ tijdens de levenscyclus van gebouwen
Vergeet niet dat, als het op bouwmaterialen aankomt, niet alleen de koolstofvoetafdruk van de fabricage van belang is maar ook of en in welke mate het een betreffend materiaal helpt om de verwarmingskosten te verlagen, als ook in welke mate het materiaal recyclebaar is. De totale koolstofvoetafdruk wordt onder andere beïnvloed door:
- Het te bouwen project: Dit betreft met name een efficiënt energiebeheer op de bouwlocatie, het gebruik van energiezuinige machines en apparatuur en het minimaliseren van afval. "Het MB-SE65 gevelsysteem-element, een moderne benadering voor het creëren van gevels in prestigieuze gebouwen, sluit perfect aan bij deze behoefte.De wandstructuur bestaat uit modules die volledig in de productievestiging worden vervaardigd. Het creëren van een dergelijke gevel gaat heel snel en maakt steigers overbodig" aldus Ralph van der Kooij, Sales Manager bij Aluprof Nederland BV.
- De levering van nutsvoorzieningen: Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, systemen om regenwater vast te houden en energie-efficiënte verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC).
- Gebruik en onderhoud: Regelmatige inspectie en onderhoud, energiezuinige verlichting en voorlichting van gebruikers inzake energiebesparing.
- Duurzaamheid: Kies materialen die de hoogst mogelijke weerstand bieden tegen weersomstandigheden, waaronder de verwachte klimaatveranderingen (meer neerslag, wind, stormen, veranderingen in zonlicht). "Voorbeelden van dergelijke oplossingen zijn ramen en deuren in het Aluprof MB-86N-systeem, gekenmerkt door zijn hoge weerstand tegen windbelasting en profielsterkte, waardoor grote en zware constructies mogelijk worden gemaakt ,of gevels in het MB-SR50N-systeem, dat positieve resultaten heeft behaald bij orkaanproeven in overeenstemming met de ASTM-richtlijnen en de Florida Building Code" aldus Ralph van der Kooij.
- Sloop en verwijdering: Selectief slopen, recyclen van materialen en minimaliseren van afval zijn belangrijke aspecten om een gebouw op duurzame wijze te slopen. Aluminium is wederom een uitstekende keuze, omdat het thans het enige bouwmateriaal is dat onbeperkt en zonder kwaliteitsverlies kan worden gerecycled. "Hieraan toegevoegd zij dat de nieuwe Aluprof-staven, zowel Ultra Low Carbon als Low Carbon (2,9 eCo₂/kg), niet alleen strekken tot het verminderen van de koolstofvoetafdruk als gevolg van de materiaaleigenschappen of het productieproces, maar ook van de operationele koolstofvoetafdruk. Zo wordt een dermate goede thermische isolatiewaarden voor ramen, deuren en gevels bereikt dat ze bijdragen aan energiebesparingen en een vermindering van de kooldioxide-emissie gedurende de levensduur ervan" aldus Ralph van der Kooij
Control the climate, control the costs
Het minimaliseren van de CO₂-emissie in de bouwsector is een uitdaging die de samenwerking vereist van alle deelnemers aan de bouwcyclus – van fabrikanten tot ontwerpers, aannemers en gebruikers van gebouwen. Het kiezen van de juiste technologieën en materialen, zoals het koolstofarme aluminium van Aluprof, is de sleutel tot het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen. Streven naar klimaatneutraliteit in de bouw is niet alleen een verplichting, maar ook een kans om een betere toekomst voor ons en toekomstige generaties te creëren.
Gesponsord door: Aluprof Netherlands BV