Naar nieuwsoverzicht

Hoe maak ik mijn huis zo energieneutraal mogelijk?

5 november 2024

Droom je van een huis waar je zorgeloos kunt genieten van een aangenaam binnenklimaat zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoge energiekosten? Dan is een energieneutrale woning misschien wel iets voor jou. Een energieneutrale woning wekt namelijk zelf evenveel energie op als hij verbruikt. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Natuurlijk is het in het verlengde daarvan ook verstandig om online via een energie vergelijker te kijken of je huidige aanbieder qua prijs nog goed zit. Is dit niet het geval, dan kun je natuurlijk ook gewoon overstappen, mits je geen contractuele verplichtingen meer hebt.

energieneutraal

Waarom energieneutraal wonen?

Een energieneutrale woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee en je comfort. Stel je voor: je komt thuis in een warm en knus huis, zonder je zorgen te hoeven maken over hoge energiekosten. En dat terwijl je ook nog eens bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Wat wil je nog meer? Nu is het wel zo dat nieuwe woningen vrijwel volledig energieneutraal worden opgeleverd. Dat wil zeggen dat ze zijn voorzien van een warmtepomp en vaak ook zonnepanelen om de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt, ook daadwerkelijk zelf op te kunnen wekken. Wat daarbij wel verstandig is om te doen, is om kritisch te kijken naar de huidige energieaanbieder. Kies je bijvoorbeeld voor een vast contract of ga je voor dynamisch. In beide gevallen is online vergelijken een aanrader. Zo kun je online gemakkelijk je dynamisch energiecontract vergelijken via een vergelijker, zodat je zeker weet dat je de juiste prijs betaalt per kWh stroom. Een verschil van 0,02 cent per kWh stroom lijkt misschien niet veel, maar wel bij een verbruik van 5.000 tot 6.000 kWh, wat met een warmtepomp heel normaal is.

Isoleren van je woning

Isolatie is de basis voor een energiezuinig huis. Door je woning goed te isoleren, voorkom je dat warmte naar buiten ontsnapt in de winter en dat hitte binnenkomt in de zomer. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabel binnenklimaat, maar bespaart je ook op je stookkosten. Denk aan het isoleren van je dak, muren, vloer en het vervangen van enkel glas door dubbel of zelfs HR+++ glas.

Zonnepanelen laten plaatsen

Door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp maak je je huis niet alleen duurzamer, maar bespaar je ook nog eens flink op je energierekening. De opgewekte zonne energie kun je gebruiken om je warmtepomp aan te drijven, maar ook om je elektrische apparaten van stroom te voorzien. Op zonnige dagen wek je misschien wel meer energie op dan je verbruikt, waardoor je zelfs geld terug kunt krijgen van je energieleverancier.

Ga voor een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je flink besparen op je stookkosten. De thermostaat analyseert je verwarming gedrag en stelt automatisch de temperatuur naar beneden bij als je bijvoorbeeld 's nachts slaapt of overdag van huis bent. Zo voorkom je dat je onnodig verwarmt en bespaar je energie. Bovendien kunnen sommige slimme thermostaten gekoppeld worden aan zonnepanelen, waardoor je nog efficiënter kunt verwarmen.

 

Door: Partnerbijdrage