4 augustus 2019
Aardgasvrij is de nieuwe norm. Nederland moet zelfs in 2050 helemaal van het aardgas af zijn, als het aan de overheid ligt. En daarom mogen nieuwbouwwoningen sinds 1 juli vorig jaar niet meer worden aangesloten op het gasnet. Een warmtepomp is dé kickstarter om je woning te verduurzamen. Dat geldt ook als je geen nieuwbouwhuis hebt en bijvoorbeeld met een verbouwing bezig bent. Twijfel je nog over de aanschaf van een warmtepomp? In dit artikel zetten we de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij!
En niet zo’n beetje ook! Als je kiest voor een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig; met een hybride pomp verminder je het gasverbruik tot 80 procent. Wel is het zo dat je meer elektriciteit verbruikt dan bij een HR-ketel, maar dit kun je bijvoorbeeld compenseren met (extra) zonnepanelen.
Met een warmtepomp wordt je woning voor een groot deel met energie uit de lucht of bodem verwarmd. En dat voldoet aan de nieuwe richtlijnen van de overheid.
Doordat een warmtepomp minder energie verbruikt dan een good old HR-ketel, verandert het energielabel van je (nieuwbouw)woning. Kies je voor een hybride systeem, dan kun je al tot 2 index-klassen omhoog. Goed nieuws voor het milieu én voor de waarde van je woning: die stijgt namelijk.
Vervloekte je jouw woning laatst tijdens die hittegolf? En kwam een airco met stip op 1 op je verlanglijst te staan? Met een warmtepomp heb je geen airco meer nodig. Want naast verwarmen kan een pomp ook voor verkoeling zorgen. Bijvoorbeeld op een snikhete zomerdag. Twee vliegen in één klap!
We kunnen wel stellen dat een warmtepomp onderhoudsarm is. Denk aan een (preventieve) onderhoudsbeurt eens in de twee jaar.
Zowel overdag als ‘s avonds een constante temperatuur in huis? Met een warmtepomp is het mogelijk. Bij een hybridepomp heb je genoeg aan bestaande radiatoren. Bij een all-electric variant heb je wand- of vloerverwarming nodig. Ook kun je kiezen voor lage temperatuur radiatoren. Maar als je toch voor een nieuwbouwhuis kiest… kun je dat gelijk meenemen!
Het gebruik van warmtepompen wordt door de overheid gestimuleerd. En dat betekent: subsidies! Hoeveel je erop bespaart verschilt per systeem en hangt samen met het vermogen en energielabel van de installatie.
Een warmtepomp is een investering. Waar je bij een HR-ketel voor 1.500 euro al klaar kan zijn, inclusief installatiekosten, betaal je voor een hybride warmtepomp tussen de 4.000 en 7.000 euro. Reken voor een all-electric pomp op prijzen tussen de 5.000 en 12.000. Een flinke investering dus, maar… de kosten betalen zich op termijn terug.
Zeker als je een all-electric warmtepomp koopt! Is je woning niet goed geïsoleerd, dan heeft de pomp echt weinig nut. Bij een hybride versie luistert het iets minder nauw, maar nog steeds geldt: hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe meer rendement de pomp geeft.
Hou er rekening mee dat een warmtepomp meer ruimte in beslag neemt dan een cv-ketel. Als je een all-electric pomp koopt, wordt er bovendien een boiler geplaatst voor warm tapwater. Kies je voor een buitenluchtwarmtepomp? Dan ben je zo’n 1 m2 kwijt aan het extra buitenstuk.
De pomp, dat is de compressor, maakt geluid. En het buitenstuk van je buitenluchtwarmtepomp, mocht je daar voor kiezen, heeft naast een pomp ook een ventilator. Dat betekent nog wat extra geluid. Verwacht geen herrie, maar denk van tevoren goed na waar je de warmtepomp laat plaatsen. Dicht bij je slaapkamerraam of dat van de buren raden we je niet aan!
En over plaatsing gesproken… De installatie van je nieuw aangeschafte warmtepomp vraagt om een echte expert, want lang niet iedereen kan (en mag!) zo’n pomp installeren. Bij de meeste warmtepompen is certificering van de installateur een vereiste, maar check dit altijd nog even zelf.
Door: Buro Barcode