14 juli 2022
PARTNERCONTENT - Ben je van plan een huis te kopen? Dan zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Het is niet eenvoudig om een bestaand huis te vinden dat aan jouw wensen en eisen voldoet. Heb je er toch een gevonden, moet je er razendsnel bij zijn. De meeste huizen zijn al verkocht voordat je het huis hebt kunnen bezichtigen. En dan ook nog eens boven de vraagprijs. Je huis verbouwen of een nieuwbouwwoning (laten) bouwen zijn natuurlijk ook een optie. Ga je liever voor een bestaand huis, dan volgens hier wat tips.
Er is tegenwoordig veel meer vraag dan aanbod op de woningmarkt. Dat maakt het voor mensen die een huis willen kopen een stuk lastiger om het huis van hun dromen te vinden. Je kunt dagelijks allerlei sites afzoeken naar nieuwe huizen die te koop worden aangeboden. Maar je kunt ook een makelaar inschakelen om je te helpen bij je zoektocht. Het beste is dan om een makelaar te kiezen die in jouw eigen regio werkzaam is. Woon je zelf in Hengelo? Schakel dan een makelaar in Hengelo in. Woon je in Deventer? Kies dan voor een makelaar in Deventer.
Een makelaar weet vaak als eerste welke woningen te koop komen. In veel gevallen nog voordat de woning op internet staat. Hier kunnen voor jou dus kansen liggen om toch die droomwoning in deze markt te bemachtigen. Ook kan een makelaar je adviseren als het gaat over de hoogte van het bod. Doordat de makelaar vaak beschikt over extra informatie over de woning, kan hij je goed helpen; kun je hier beter op, boven of juist onder de vraagprijs bieden?
Als je een huis wilt kopen, dan is het handig dat je van tevoren precies weet hoeveel je kunt lenen. Hiervoor kun je terecht bij een hypotheekadviseur. Samen met de hypotheekadviseur bekijk je hoe hoog je maximale maandlasten kunnen zijn, wat je inkomen is, wat je vaste lasten zijn en uiteindelijk hoeveel je zou kunnen lenen.
De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen is niet altijd gelijk aan het bedrag dat je maximaal mag lenen. In Nederland is het zo dat je hypotheek niet hoger mag zijn dan de taxatiewaarde van je huis. Je zult daarom ook een deel eigen geld moeten inbrengen. Want de ‘kosten koper’ zul je in de meeste gevallen zelf moeten betalen. Dat is vaak zo’n 5 à 6 procent van de koopsom.
Bij het kopen van een huis moet je ook alvast nadenken over welke ontbindende voorwaarden jij belangrijk vindt. Heb je een voorbehoud van financiering nodig? Of weet je wel zeker dat je de hypotheek voor het huis kunt krijgen? En misschien wil je wel het voorbehoud van bouwkundige keuring toepassen? Als dan uit de bouwkundige keuring blijkt dat de staat van het huis slecht is, dan kun je nog onder de koop uit, zonder dat je hiervoor kosten hoeft te betalen - ook hier moet je wel duidelijk en voorafgaand aan de keuring over communiceren met de verkoper.