Naar nieuwsoverzicht

3 tips om je energierekening te verlagen

21 augustus 2024

Wil je graag besparen op je energiekosten? In dit artikel geven we je drie waardevolle tips waarmee jij je energierekening kunt verlagen. Door slimme keuzes te maken en bewust met energie om te gaan, kun je flink besparen zonder in te leveren op comfort. Hoe fijn is het om iedere maand een paar tientjes over te kunnen houden, bijvoorbeeld omdat je gebruik maakt van een online energievergelijker om een energiecontract af te sluiten bij een maatschappij die goedkoper is dan degene waar je nu bij zit. Omdat er daarnaast nog veel meer mogelijkheden zijn als het gaat om het besparen op je energierekening, hebben wij 3 tips voor je die direct toepassen. Want laten we eerlijk zijn, zo Nederlands als we zijn, willen we natuurlijk het liefst direct een paar euro besparen.

Energiezuinig

Investeer in energiezuinige apparaten

Een van de meest effectieve manieren om je energieverbruik te verminderen, is door te investeren in energiezuinige apparaten. Kies bijvoorbeeld voor een koelkast, wasmachine of televisie met een energielabel A+++. Deze apparaten verbruiken aanzienlijk minder stroom dan oudere modellen, waardoor je flink kunt besparen op je energiekosten. Daarnaast zijn er ook subsidies en andere financiële voordelen beschikbaar voor de aanschaf van energiezuinige apparaten. Wat we namelijk nog te vaak zien, is dat mensen bijvoorbeeld tweedehands een koelkast aanschaffen met energielabel C of nog slechter. Deze kopen ze dan voor een paar tientjes en denken dan goedkoper uit te zijn.

Isoleren van de woning

Goede isolatie is essentieel om energie te besparen. Controleer of je woning voldoende geïsoleerd is, vooral het dak, de muren en de vloeren. Door je woning goed te isoleren, voorkom je warmteverlies en hoef je minder te stoken. Denk ook aan dubbel glas of zelfs triple glas voor betere isolatie van je ramen. Daarnaast kun je kieren en naden dichten om tocht tegen te gaan. Dit zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat en vermindert het energieverlies.

Vergelijken van energie aanbieders

We staan er niet altijd bij stil, maar op het moment dat je wilt besparen op de energierekening, is het ook verstandig om je huidige contract eens goed onder de loep te nemen. Wist je namelijk dat je vaak bij het overstappen naar een andere aanbieder, een korting kunt krijgen en scherpere tarieven? Daarom is energie vergelijken 1 jaar vast via een online vergelijker een goede eerste stap om te kijken of je kunt besparen. Je zult zien dat wanneer je dat combineert met de eerder genoemde aanpassingen aan je woning, je serieus kunt besparen.

Begin met kleine stapjes

We snappen heel goed dat het volledig isoleren van de woning een flinke investering is. Uiteraard verdiend zich dit op termijn meer dan terug, maar het moet allemaal wel worden bekostigd. Je kunt je dus wel voorstellen dat het verstandiger is om stap voor stap te doen. Zo kun je bijvoorbeeld al wel vast beginnen met het vergelijken, maar daarnaast ook stap voor stap nieuwe apparaten aanschaffen. Zo verduurzaam je stap voor stap en bespaar je iedere keer weer wat geld.

 

Door: Partnerbijdrage