Naar nieuwsoverzicht

Alles wat je moet weten om een muur te bouwen

26 september 2023

Je hebt een huis gekocht, maar de grootte van de kamers voldoet niet helemaal. Je wilt van een grote kamer twee kleinere kamers maken of ergens een muur van klei tussen plaatsen. Maar ja, dan is het wel handig om te weten hoe en wat. Je hebt namelijk veel verschillende manieren om een muur te bouwen met elk hun voor- en nadelen. Wat voor soort muur is het beste voor welke ruimte?

verbouwing4

Woonruimtes 

Om een muur in een ruimte als de woonkamer of slaapkamer te plaatsen, moet je eerst bedenken wat je met die muur van plan bent. Hij moet namelijk wel stevig genoeg zijn als je er iets tegenaan gaat monteren. Als je er iets aan gaat hangen, moet je wel een materiaal kiezen waar je makkelijk met een boor doorheen komt et cetera. Ook moet de muur goed geïsoleerd zijn, dus als je gipsplaten wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je twee rijen doet waar het isolatiemateriaal tussen komt. Wat wel een voordeel is, is dat je -als je het goed doet- geen oneffenheden krijgt. Anders kan je die nog wegwerken met dunpleister en/of renovlies behangen. Ook kan je een metselmuur doen waarbij je door middel van beton en cement met bakstenen een muur bouwt. Je hebt dan wel een stevige muur, alleen het nadeel is dat het wel lastig kan zijn om er iets aan te monteren. 

Badkamer muur

Iets waar je met het plaatsen van een muur in de badkamer aan moet denken, is dat de muur wel vochtbestendig is. Anders krijg je vochtplekken in je muur die kunnen leiden tot schimmel en verzwakkingen. Er zijn een aantal goede opties die geschikt zijn voor badkamermuren. De eerste optie is het gebruik van groene gipsplaten. Op deze gipsplaten kun je vrij makkelijk tegels plaatsen en je hoeft je dan geen zorgen te maken over lekkages. Wel moet je speciale schroeven gebruiken die niet gaan roesten en je moet voorkomen dat de platen kunnen scheuren. Een andere optie is hydro gipsplaten, maar ook gasbetonblokken zijn goed te gebruiken. Een groot voordeel hieraan is dat ze erg licht van gewicht zijn, maar ook schimmelbestendig en onbrandbaar zijn. Je moet wel een redelijk dikke wand gebruiken als je er een wastafel of iets anders aan wilt ophangen.

Houten wanden 

Waar je natuurlijk ook voor kan kiezen, zijn houten wanden. Hout is van nature een isolerend product, het nadeel is wel dat het over het algemeen niet waterbestendig is, dus dan kan het wel gaan rotten. Het is dus niet ideaal voor een badkamer. Het geeft wel een mooie en rustieke uitstraling en het is ook nog erg milieuvriendelijk. Enige is wel dat het ook erg duur is in aanschaf.

Wil je thuis gaan verbouwen, dan kun je ook altijd vakmensen inschakelen. Zij hebben de nodige kennis in huis en kunnen je daar nog beter bij helpen. Dit zijn een paar voorbeelden van materialen die je kan gebruiken als je in huis een muur wilt bouwen.

 

Door: Partnerbijdrage