Naar nieuwsoverzicht

Zo kies je een nieuw kozijn uit

2 juli 2024

Het kiezen van een nieuw houten kozijn, waar begin je dan? Een goed gekozen kozijn verbetert de aanblik van je huis en kan de energie-efficiëntie en veiligheid verhogen. In dit artikel nemen we je mee in het proces van het kiezen van het perfecte houten kozijn. We bespreken waar je op moet letten en hoe je ervoor zorgt dat je investering lang meegaat.

Houten kozijnen2

Stap 1: Bepaal je woonwensen en je budget

Voordat je op zoek gaat naar een nieuw houten kozijn, is het belangrijk om je wensen en budget duidelijk te hebben. Bedenk jezelf het volgende.

  • Wat is het doel van het nieuwe kozijn? Wil je meer lichtinval, een betere isolatie of gewoon een mooiere look voor je huis?
  • Hoeveel ben je bereid te besteden aan een nieuw kozijn?
  • Welke stijl past bij de rest van je huis?

Zo krijg je een beter beeld van wat je zoekt en kun je gerichter zoeken. Houd ook rekening met de lange termijn. Wellicht vind je nieuwe kozijnen een behoorlijke investering, maar op de lange termijn betaalt zich dit terug door lagere onderhoudskosten en een langere levensduur van je kozijnen. 

Wil je hoge kwaliteit houten kozijn kopen voor een voordelige prijs? Neem dan eens een kijkje bij www.houtenkozijnonline.nl. Dit is een online webshop voor houten kozijnen op maat. Een bijzonder voordeel van Houten Kozijn Online is dat je eenvoudig jouw eigen kozijn kunt samenstellen met een online configurator. Zo weet je precies wat de totaalprijs van jouw kozijn is en je kunt het kozijn in 3D bekijken. 

Stap 2: Kies je favoriete houtsoort

Wanneer je voor een houten kozijn kiest, is de houtsoort van cruciaal belang. Meranti en Red Grandis zijn twee uitstekende keuzes voor kozijnen, elk met hun eigen unieke eigenschappen.

  • Meranti: Dit tropische hardhout staat bekend om zijn stabiliteit en duurzaamheid. Het heeft een aantrekkelijke roodbruine kleur en is bestand tegen vervorming, wat het ideaal maakt voor kozijnen die blootgesteld worden aan diverse weersomstandigheden. Meranti is vaak iets goedkoper dan zijn tegenhanger Red Grandis, maar is eveneens van uitstekende kwaliteit.
  • Red Grandis: Dit is een duurzaam hardhout met een uniforme textuur en kleur, variërend van lichtbruin tot rozeachtig bruin. Red Grandis is afkomstig van duurzaam beheerde plantages en biedt een uitstekende weerstand tegen rot en insecten. Het is iets duurder dan Meranti en biedt een hogere duurzaamheid en een consistente afwerking.

Bij het kiezen tussen deze houtsoorten moet je rekening houden met je budget, je persoonlijke smaak en de blootstelling aan weersomstandigheden.

Stap 3: Let op de isolatiewaarde

Een belangrijk aspect van een kozijn is de isolatiewaarde. Dit wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het kozijn isoleert. Goede isolatie helpt om energie te besparen en verhoogt je wooncomfort. Kozijnen van zowel Meranti als Red Grandis kunnen uitstekende isolatie bieden, vooral als ze gecombineerd worden met hoogwaardig dubbel of driedubbel glas (HR++ of HR+++).

Stap 4: Controleer de afwerking en behandeling

Jouw houten kozijnen moeten goed afgewerkt en behandeld zijn om de levensduur te verlengen en onderhoud te minimaliseren. Let hierbij op grondverf en lak en impregnatie. Houten kozijnen moeten minimaal twee lagen grondverf en twee lagen lak hebben om goed beschermd te zijn tegen weersinvloeden. Dit is vooral belangrijk voor buitenkozijnen die blootgesteld worden aan regen, zon en wind. Impregnatie is nodig om schimmel- en insectenoverlast te voorkomen. Deze behandeling verhoogt de levensduur van het hout aanzienlijk.

Stap 5: Meet nauwkeurig op

Een goed passend kozijn is essentieel voor een goede werking en isolatie. Meet de opening waar je het nieuwe kozijn wilt plaatsen nauwkeurig op. Het is aan te raden om een professional in te schakelen voor deze stap om fouten te voorkomen. Een verkeerde maat kan leiden tot problemen bij de installatie en isolatie van je woning. Nauwkeurige metingen zorgen ervoor dat het kozijn perfect past en goed functioneert. Je kunt ook kiezen voor een montageservice voor jouw kozijn.

Stap 6: Maak je keuze en plan de installatie

Na het vergelijken van de verschillende opties, maak je de definitieve keuze. Kies het kozijn dat het beste aan je wensen en budget voldoet en plan de installatie in. Laat je meerdere kozijnen plaatsen? Zoals een draaikiepraam in combinatie met een houten tuindeur? Dan is het meestal het mooiste om de kozijnen in dezelfde stijl en kleur te houden. Zorg ervoor dat je tijdens de installatie aanwezig bent of iemand hebt die toezicht kan houden om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt.

Het is ook verstandig om vooraf te controleren of er speciale vergunningen of goedkeuringen nodig zijn voor het vervangen van kozijnen. Dit is in het bijzonder belangrijk als je in een beschermd stadsgezicht of monument woont. Hiermee voorkom je eventuele vertragingen of problemen tijdens de installatie.

Stap 7: Onderhoud en zorg na installatie

Na de installatie van je nieuwe houten kozijn is het net zo belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur en het uiterlijk te behouden. Hier zijn enkele onderhoudstips:

  • Inspecteer jaarlijks: Controleer je kozijnen minstens een keer per jaar op slijtage, schade of houtrot. Vroegtijdige signalering van problemen voorkomt dure reparaties.
  • Reinig regelmatig: Maak je kozijnen regelmatig schoon met een milde zeepoplossing om vuil en stof te verwijderen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen die de afwerking kunnen beschadigen.
  • Schilder en lak: Houten kozijnen moeten om de paar jaar opnieuw geschilderd of gelakt worden om ze te beschermen tegen de elementen. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor de beste resultaten.
  • Controleer de afdichtingen: Zorg ervoor dat de afdichtingen rond het glas en het kozijn in goede staat zijn om luchtlekken en vochtproblemen te voorkomen.

Laat je adviseren en inspireren door specialisten

Vind je het lastig om het perfecte kozijn uit te zoeken? Laat je dan altijd goed adviseren door een expert. Controleer of de (online) shop waar je wilt bestellen een showroom heeft, en ga hiernaartoe om de kozijnen in het echt te bekijken. Zo krijg je direct een goed beeld van je nieuwe kozijnen en kun je eenvoudig de verschillende opties tegen elkaar afwegen.

Veel succes!

 

Door: Advertorial