Naar nieuwsoverzicht

Zo bereken je de waarde van je huis

16 januari 2023

PARTNERBIJDRAGE - Je hebt destijds een huis gekocht voor 3 ton. Nu zie je dat de buren hun huis hebben verkocht voor 4 ton. Dat schiet lekker op natuurlijk maar is jouw huis ook zoveel geld waard? Het berekenen van de woningwaarde is niet zo eenvoudig als vergelijken met de buren, er zijn meer factoren die een rol spelen. Hoe je de waarde van jouw huis berekent en waar je rekening mee moet houden leggen we uit op deze pagina. Daarnaast leer je alles over bouwrente. 

Woningwaarde bepalen

De meest eenvoudige manier om de woningwaarde te bepalen is de WOZ-beschikking opzoeken. Ieder jaar stelt de gemeente de waarde van je woning vast. De peildatum is altijd van een jaar eerder dus met inflatie, huizen crisis of andere zaken wordt geen rekening gehouden. De WOZ-waarde wordt vooral gebruikt om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen over vastgoed en andere zaken. Voor een koper maakt dit bedrag niet zoveel uit, die kijkt meer naar de taxatiewaarde.

Wat is mijn huis waard

Taxatiewaarde is geen verkoopwaarde

Er wordt vaak gedacht dat taxatiewaarde hetzelfde is als de werkelijke woningwaarde, dat is echter niet het geval. De taxatiewaarde is bedoeld voor hypotheekverstrekkers om te bepalen hoeveel geld iemand mag lenen om een huis te kopen. Een onafhankelijke taxatie is een soort bewijs dat een huis een bepaalde waarde vertegenwoordigt en een garantie dat de hypotheekverstrekker bij een mogelijke executieverkoop geen verlies maakt. Wat de koper daadwerkelijk betaalt voor de woning kan een ander bedrag zijn, momenteel wordt er nog steeds flink overboden.

Als huiseigenaar is de WOZ-waarde dus niet echt betrouwbaar, de taxatiewaarde biedt een indicatie maar dit bedrag zegt zeker niet alles. Je moet vooral kijken naar de waarde in de huidige markt, op basis van de individuele situatie. Daarnaast zijn er diverse manieren om de woningwaarde te beïnvloeden voor verkoop. Als je de woning netjes opruimt voor een bezichtiging dan kan dit al duizenden euro’s aan waarde toevoegen aan de woningwaarde. Een taxatie is objectief, bij de verkoopwaarde spelen meer factoren een rol. Dan heb je als huiseigenaar geen taxateur nodig maar een verkoopmakelaar.

Zelf doen of een expert inschakelen?

Je kunt zelf je haar knippen met een schaar of tondeuse. Of het resultaat mooi is laten we aan jou over om te bepalen, waarschijnlijk levert een gediplomeerd kapper beter werk. Je kunt ook zelf de waarde van je huis berekenen maar ook hier zal een verkoopmakelaar tot een meer nauwkeurig bedrag komen. Het verschil tussen zelf knippen en een kapper is enkele tientjes, bij zelf de woningwaarde bepalen of een makelaar kan het verschil oplopen tot tienduizenden euro’s. Dan is de keuze snel gemaakt, zeker als je bedenkt dat een waardebepaling door een ervaren makelaar helemaal gratis is!

Je leest het goed, een waardebepaling door een makelaar bij jou in de buurt is gratis via Watismijnhuiswaard.com. Je vraagt een waardebepaling aan, je krijgt vervolgens informatie van makelaars in de regio. Je laat een makelaar vrijblijvend langskomen om de waarde van je huis te bepalen. Op basis van de uitkomst en het advies kun je vervolgens doordachte beslissingen nemen. De makelaar zal je een aanbod doen om je verder te helpen maar zoals gezegd is de eerste waardebepaling geheel gratis zonder verdere verplichtingen. Dan weet je waar je aan toe bent en wat je opties zijn.