Naar nieuwsoverzicht

Zelf je badkamer verbouwen?

7 maart 2024

Je badkamer verbouwen kan een geweldige manier zijn om je huis op te frissen en een persoonlijke touch toe te voegen aan een van de meest gebruikte ruimtes in huis. Misschien voel je je een beetje overweldigd door de gedachte aan een badkamer renovatie, maar met de juiste planning en gereedschap kan het een bevredigend project zijn dat je huis een compleet nieuwe uitstraling geeft. In deze blog gaan we kijken naar hoe je zelf je badkamer kunt verbouwen, van het plannen van de renovatie tot het uitvoeren van de daadwerkelijke werkzaamheden.

Badkamer3

Hoe plan je een badkamer verbouwing

Voordat je begint met het slopen van je badkamer, is het belangrijk om een goed doordacht plan te hebben. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen bij het plannen van je badkamer renovatie:

Bepaal je budget voor de badkamer verbouwing

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om een budget vast te stellen voor je badkamer renovatie. Bij het opstellen van een budget voor je badkamerrenovatie is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen, zoals de omvang van het project, de gewenste materialen en afwerkingen en eventuele onvoorziene kosten. Begin met het bepalen van het totale bedrag dat je wilt besteden aan de renovatie. Denk hierbij aan kosten voor materialen, arbeid en mogelijke extra's zoals nieuwe apparaten of verlichting.

Maak vervolgens een lijst van de belangrijkste elementen die je wilt vernieuwen, zoals de douche, het bad, de vloer en de verlichting. Onderzoek de prijsklassen en kwaliteit van materialen om realistische schattingen te kunnen maken. Vergeet niet om ruimte te laten voor onvoorziene kosten, aangezien renovaties soms verrassingen met zich mee kunnen brengen.

Tijdens het plannen van je budget is het ook verstandig om een vijfhoek douchecabine te overwegen. Ook welke aspecten van de renovatie je zelf kunt uitvoeren en waarvoor je professionele hulp nodig hebt. Dit kan van invloed zijn op de totale kosten van het project.

Maak een ontwerp van je nieuwe badkamer

Bedenk hoe je wilt dat je nieuwe badkamer eruit komt te zien. Welke indeling past het beste bij jouw behoeften en de beschikbare ruimte? Maak een schets of plattegrond van de nieuwe indeling en denk na over de materialen en afwerkingen die je wilt gebruiken.

Kies je materialen voor de badkamer verbouwing

Bij het kiezen van materialen voor je badkamerrenovatie, let op het ontwerp en je budget. Ga voor vloer- en wandtegels die passen bij je gewenste stijl, zoals keramische tegels voor een klassieke uitstraling of mozaïektegels voor moderniteit. Voor sanitair, kies functioneel én mooi, zoals een douchebak of badkuip die past bij je ruimte. Denk ook aan verlichting en accessoires, zoals spiegels en handdoekhouders, voor de perfecte finishing touch. Ontdek het assortiment douchebakken

Denk goed na over de indeling van de badkamer

Denk na over de beste indeling voor je nieuwe badkamer. Moet je leidingen verplaatsen of toevoegen? Moet je muren verplaatsen of verwijderen? Zorg ervoor dat je alle benodigde wijzigingen in je ontwerp opneemt.

Houd rekening met de tijdlijn

Plan je badkamerrenovatie zorgvuldig en houd rekening met de tijd die nodig is voor elke fase van het project. Zorg ervoor dat je realistische verwachtingen hebt over hoe lang het zal duren voordat je nieuwe badkamer klaar is.

Welk gereedschap heb ik nodig voor een badkamer verbouwing

Voordat je aan de slag gaat met je badkamerrenovatie, is het belangrijk om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Hier is een lijst met essentiële gereedschappen die je nodig hebt voor een badkamerrenovatie:

 • Veiligheidsmasker
 • Handschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Kitspuit
 • Siliconenkit
 • Hamer
 • Rolmaat
 • Plamuurmes
 • Plamuur
 • Zoekapparaat voor balken
 • Boormachine
 • Breekijzer
 • Emmer
 • Beitel
 • Verstelbare moersleutel
 • Platte schroevendraaier
 • Zaag
 • Uitschuifbaar mes
 • Krijtlijn
 • Verlengsnoer

Daarnaast zijn er ook optionele gereedschappen die handig kunnen zijn voor je badkamerrenovatie.

Hoe verbouw je zelf je badkamer

Nu je een plan hebt gemaakt en het juiste gereedschap bij de hand hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met je badkamerrenovatie. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om zelf je badkamer te verbouwen:

Verwijder de oude badkamerinrichting

Voordat je aan de slag gaat met de badkamerrenovatie, is het belangrijk om de oude inrichting te verwijderen. Volg deze stappen voor een vlotte start:

 • Zorg ervoor dat je de watertoevoer naar de badkamer afsluit om ongemakken te voorkomen
 • Spoel het toilet door en zorg dat het volledig leeg is voordat je het verwijdert
 • Demonteer de wastafel, inclusief kraan en afvoer
 • Haal de douche en de douchekop weg en vergeet niet de afvoer te controleren
 • Demonteer het bad en zorg ervoor dat alle leidingen correct zijn afgesloten

Installeer de nieuwe douche of bad

Nu je de oude inrichting hebt verwijderd, is het tijd om de nieuwe douche of bad te installeren. Het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Begin met het kiezen van de juiste afmetingen die passen bij je nieuwe ontwerp en de beschikbare ruimte. Meet de ruimte nauwkeurig op voordat je een douchebak of badkuip selecteert. Controleer de leidingen om ervoor te zorgen dat ze goed zijn aangesloten en dat er geen lekkages zijn voordat je begint met de installatie. Raadpleeg de installatie-instructies van de fabrikant en volg deze nauwkeurig om ervoor te zorgen dat de nieuwe douche of bad correct wordt geplaatst. Zorg voor een goede afdichting rond de randen van de douchebak of badkuip met hoogwaardige kit om lekkages te voorkomen. Na de installatie is het belangrijk om alles te testen en te controleren of de nieuwe voorzieningen naar behoren werken, inclusief een goede waterafvoer.

Leg de nieuwe vloer

Nu de nieuwe douche of bad is geïnstalleerd, is het tijd om aandacht te besteden aan de vloer van je badkamer. Hier zijn de stappen voor het leggen van een nieuwe vloer:

 • Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vlak is voordat je begint. Repareer eventuele oneffenheden om een glad oppervlak te garanderen
 • Kies tegels die zowel bij je ontwerp als de vochtige omgeving van de badkamer passen. Keramische tegels zijn vaak een uitstekende keuze vanwege hun duurzaamheid en waterbestendigheid
 • Bepaal de indeling van de tegels op de vloer voordat je begint met leggen. Dit helpt om snijwerk te minimaliseren en een evenwichtig uiterlijk te creëren
 • Gebruik geschikte tegellijm en begin in een hoek van de kamer. Breng de lijm gelijkmatig aan met een getande troffel
 • Plaats de tegels volgens de indeling en druk ze stevig in de lijm. Gebruik tegelkruisjes om gelijke voegen te behouden
 • Snijd tegels indien nodig op maat met een tegelsnijder. Zorg ervoor dat de sneden nauwkeurig en netjes zijn
 • Nadat de lijm is opgedroogd, breng je voegmiddel aan tussen de tegels. Kies een schimmelwerende voeg voor badkamers

Zorg ervoor dat je geduld hebt tijdens het droogproces en vermijd belasting van de vloer totdat alles volledig is uitgehard.

Betegel de wanden van je badkamer

Nadat de nieuwe vloer is betegeld, verschuift de focus naar de wanden van je badkamer. Hierbij worden de muren betegeld om een samenhangende uitstraling te creëren. Volg deze stappen voor een succesvol tegelwerk in je badkamer: Begin met het voorbereiden van de ondergrond. Zorg ervoor dat de muren schoon, droog en glad zijn. Herstel eventuele beschadigingen en maak de oppervlakken egaal. Maak een doordachte keuze van wandtegels die aansluiten op het gewenste design en functioneel zijn in een vochtige omgeving. Keramische tegels zijn vaak een goede keuze vanwege hun vochtbestendigheid en onderhoudsgemak. Meet de hoogte van de muur en bepaal de beste indeling van de tegels. Begin meestal vanuit het midden van de muur en werk naar buiten toe. Breng tegellijm aan op de muur met behulp van een getande troffel. Werk in kleine secties om te voorkomen dat de lijm opdroogt voordat je de tegels plaatst. Plaats de tegels op de muur volgens je indeling en druk ze stevig aan om een goede hechting te garanderen. Snijd tegels op maat indien nodig, vooral bij hoeken en randen. Een tegelsnijder is handig voor nauwkeurige sneden. Nadat de tegellijm is opgedroogd, breng je voegmiddel aan tussen de tegels. Kies een geschikt voegmiddel, zoals schimmelwerend, om de duurzaamheid in vochtige omstandigheden te waarborgen.

Installeer kasten en wastafels

Na het betegelen van de muren staat de installatie van kasten en wastafels op de agenda. Het is cruciaal om zorgvuldig de juiste afmetingen te selecteren die harmoniëren met je nieuwe ontwerp en passen binnen de beschikbare ruimte.

Update de verlichting

Installeer nieuwe verlichting. Zorg ervoor dat je de bedrading aanpast als de afmetingen van je nieuwe armaturen verschillen van de huidige.

Het aansluiten van sanitair volgt nadat alle andere werkzaamheden zijn voltooid. Hierbij worden het toilet, de douche en de wastafel zorgvuldig aangesloten. Een nauwgezette afstelling en controle op lekken zijn essentieel voordat je verdergaat. Het succesvol voltooien van deze stappen draagt bij aan een functionele en fraai vernieuwde badkamer. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat alles precies past en correct is geïnstalleerd, waardoor je badkamerruimte zowel praktisch als esthetisch bevredigend wordt.

Het verbouwen van je badkamer kan een lonend project zijn dat niet alleen de waarde van je huis verhoogt, maar ook een persoonlijk tintje toevoegt aan een van de belangrijkste ruimtes in huis. Met een goed doordacht plan, het juiste gereedschap en een beetje doorzettingsvermogen kun je zelf je badkamer verbouwen en genieten van een frisse, nieuwe ruimte die helemaal van jou is. 

 

Door: Partnerbijdrage