Naar nieuwsoverzicht

Zelf een visgraat vloer leggen? Denk hierom!

24 mei 2024

Een visgraat vloer is een prachtige en klassieke vloer die een unieke uitstraling geeft aan je woning. Het leggen van een visgraat vloer is echter een precisiewerk dat veel geduld en vaardigheid vereist. Ben je van plan om zelf een visgraat vloer te leggen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

visgraatvloer2

Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van de vloer, is het belangrijk om de ondervloer goed voor te bereiden. De ondervloer moet vlak en droog zijn. Zorg er ook voor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt, zoals lijm, zaag, meetlint en waterpas.

Patroon

Er zijn verschillende patronen mogelijk voor een visgraat vloer. De meest populaire patronen zijn de 'Hongaarse punt' en het 'baksteenverband'. De Hongaarse punt is een symmetrisch patroon dat een klassieke uitstraling geeft aan de vloer. Het baksteenverband is een eenvoudiger patroon dat minder precisie vereist.

Leggen

Het leggen van een visgraat vloer is een klus die stap voor stap moet worden uitgevoerd. Begin met het uitzetten van de lijnen op de ondervloer. Vervolgens zaag je de planken op de juiste maat. Lijm de planken vervolgens één voor één op de ondervloer. Zorg ervoor dat de planken goed aansluiten en dat het patroon klopt.

Afwerking

Zodra de vloer is gelegd, moet deze worden afgewerkt. Dit kan met een olie, lak of beits. De afwerking beschermt de vloer en geeft hem de gewenste uitstraling.

Tips

  • Ben je niet zeker van je zaak? Schakel dan een professionele vloerenlegger in.
  • Oefen het leggen van de vloer eerst op een klein stukje.
  • Gebruik een waterpas om te controleren of de planken recht liggen.
  • Werk secuur en neem de tijd.
  • Laat de lijm goed drogen voordat je op de vloer gaat lopen.

Zelf een visgraat vloer leggen is een klus die zeker te doen is, maar het vereist wel wat geduld en precisie. Ben je niet handig of heb je geen tijd, dan kun je beter een professionele vloerenlegger inschakelen.

 

Door: Partnerartikel