Naar nieuwsoverzicht

Welke soorten steigers zijn er?

22 mei 2024

Steigers zijn essentiële constructies in de bouwindustrie, die een veilige en stabiele werkomgeving bieden voor bouwvakkers en onderhoudspersoneel. Ze worden gebruikt bij verschillende soorten bouw- en renovatieprojecten om toegang te bieden tot moeilijk bereikbare gebieden op hoogte. Dit artikel zal verschillende soorten steigers bespreken, hun toepassingen, voordelen, en belangrijke veiligheidsrichtlijnen.

Steigers

Vaste steigers

Vaste steigers zijn permanente structuren die aan een gebouw zijn bevestigd en worden gebruikt voor langdurige projecten. Ze bieden een stabiele werkomgeving en kunnen worden aangepast aan verschillende hoogtes en vormen van gebouwen. Vaste steigers zijn ideaal voor projecten zoals gevelrenovaties, schilderwerk en reparaties aan gebouwen.

Mobiele steigers

Mobiele steigers zijn verrijdbare constructies die gemakkelijk kunnen worden verplaatst naar verschillende locaties op een bouwplaats. Ze zijn flexibel in gebruik en bieden een veilige werkplek op hoogte. Mobiele steigers zijn handig voor projecten waarbij frequent verplaatsen nodig is, zoals interieurafwerking, installatie van isolatie of dakreparaties.

Hangsteigers

Hangsteigers zijn steigers die aan de bovenkant van een gebouw worden opgehangen en naar beneden hangen langs de buitenmuur. Ze bieden toegang tot hoge gebouwen en zijn ideaal voor gevelonderhoud, reparaties en schilderwerk. Hangsteigers worden vaak gebruikt bij de bouw en renovatie van hoogbouw, zoals appartementencomplexen en kantoorgebouwen.

Rolsteigers

Rolsteigers zijn steigers die zijn voorzien van wielen aan de onderkant, waardoor ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn op een bouwplaats. Ze zijn snel op te zetten en af te breken en bieden een efficiënte oplossing voor projecten met korte deadlines. Rolsteigers worden veel gebruikt in de bouw, renovatie en onderhoud van gebouwen. In de webshop van ALDORR vind je een ruim assortiment rolsteigers van hoge kwaliteit. Veiligheid staat bij dit merk voorop, daarom zijn alle steigers gekeurd en voldoen ze aan de Europese normen.

Gevelsteigers

Gevelsteigers zijn steigers die specifiek zijn ontworpen voor werkzaamheden aan gevels van gebouwen. Ze bieden een veilige en stabiele werkomgeving voor gevelreiniging, voegwerk, en gevelisolatie. Gevelsteigers zijn uitgerust met speciale functies zoals platforms, leuningen en veiligheidsnetten om de veiligheid van de arbeiders te waarborgen.

Kamersteigers

Kamersteigers zijn steigers die specifiek zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis, zoals in woningen, kantoren of commerciële gebouwen. Ze zijn compact, lichtgewicht en gemakkelijk te verplaatsen, waardoor ze ideaal zijn voor klussen zoals schilderen, behangen, en plafondreparaties. Kamersteigers zijn vaak voorzien van platformen, leuningen en stabilisatoren om een veilige werkomgeving te garanderen, zelfs in beperkte ruimtes. Ze bieden bouwers en onderhoudspersoneel een praktische oplossing voor werkzaamheden op hoogte binnen gebouwen, waar traditionele steigers mogelijk niet geschikt zijn.

Hoe kies je de juiste steiger?

Bij het kiezen van de juiste steiger is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder de aard van het project, de hoogte van het gebouw, en de specifieke vereisten voor toegang tot het werkgebied. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een ervaren steigerbouwer om de beste oplossing voor uw project te vinden.

Veiligheidsrichtlijnen voor steigergebruik

Veiligheid staat voorop bij het gebruik van steigers. Het is essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, het regelmatig inspecteren van de steiger, en het volgen van de geldende voorschriften en richtlijnen voor steigergebruik.

Onderhoud van steigers

Regelmatig onderhoud van steigers is essentieel om de veiligheid en stabiliteit te waarborgen. Dit omvat het controleren op beschadigingen, het reinigen van de steigeronderdelen, en het vervangen van versleten of beschadigde onderdelen indien nodig. Door goed onderhoud te plegen, kunt u de levensduur van de steiger verlengen en ongelukken voorkomen.

 

Door: Advertorial