Naar nieuwsoverzicht

5 onmisbare items voor je bouwmagazijn

23 mei 2024

In de bouwsector is een efficiënt en goed georganiseerd magazijn belangrijk voor de efficiëntie van je projecten. De juiste hulpmiddelen voor dat magazijn kunnen de efficiëntie en daarmee ook de productiviteit verhogen. Eventueel kunnen ze zelfs de veiligheid verbeteren en de operationele kosten verlagen. Daarom bespreken we vijf onmisbare items voor je bouwmagazijn.

Magazijn 2

Magazijnwagens

Magazijnwagens zijn een eenvoudig doch praktisch hulpmiddel voor elk magazijn. Deze wagens zijn vaak voorzien van meerdere lagen en stevige wielen en maken het transporteren van materialen en gereedschappen door het magazijn eenvoudiger en sneller. Zo kunnen eenvoudig handmatig zware of omvangrijke items die anders moeilijk te dragen zouden zijn worden verplaatst. Aangezien een magazijnwagen een stuk goedkoper is dan een gemotoriseerd vervoersmiddel, kunnen die laatste daar uitstekend mee aangevuld worden voor meer efficiëntie. Door verschillende soorten magazijnwagens te gebruiken, zoals platformwagens, etagewagens en steekwagens, kun je inspelen op verschillende transportbehoeften.

Werkplaatskarren

Werkplaatskarren zijn niet hetzelfde als magazijnwagens, maar zijn ook ideaal voor het organiseren en verplaatsen van gereedschappen en kleine onderdelen in magazijnen. Deze karren zijn vaak uitgerust met meerdere laden en vakken, zodat ze het gemakkelijk maken om gereedschap bij de hand te hebben en snel toegang te krijgen tot benodigde items. Dit kan de tijd verminderen die wordt besteed aan het zoeken naar gereedschap en onderdelen. Uiteraard zijn werkplaatskarren mobiel en kunnen ze eenvoudig naar verschillende locaties binnen het magazijn worden verplaatst.

Gitterboxen

Gitterboxen zijn ook ontzettend praktisch voor magazijnen. Ze heten ook wel draadcontainers of gaascontainers en zijn stevige, metalen containers die ideaal zijn voor het opslaan en transporteren van bouwmaterialen. Gitterboxen zijn stapelbaar, wat in het kader van ruimte natuurlijk erg praktisch is, en hebben vaak een standaard palletmaat. Door hun open gaasontwerp is de inhoud altijd zichtbaar, wat de inventarisatie vereenvoudigt. Ze zijn duurzaam en kunnen zware lasten dragen, wat ze perfect maakt voor het opslaan van metalen onderdelen, gereedschappen en andere zware materialen. 

Label- en barcodesystemen

Als je écht een efficiënt en goed georganiseerd magazijn wilt, is een label- en barcodesysteem eigenlijk onmisbaar. Dit kan je flink helpen met het bijhouden van voorraad. Je kunt elk item in het magazijn veel gemakkelijker door identificeren en traceren. Dat vergemakkelijkt niet alleen de inventarisatie, maar vermindert ook de kans op fouten bij het picken van materialen. Ook kun je op dit koppelen aan een computergestuurd magazijnbeheersysteem en zo gemakkelijk je voorraad bijhouden. Zo weet je sneller wanneer er iets bijbesteld moet worden.

Rolcontainers

In grotere bouwmagazijnen komen rolcontainers wellicht ook nog van pas. Dit zijn veelzijdige en handige hulpmiddelen voor het verplaatsen van allerhande materialen of afval. Dankzij hun wielen kunnen ze eenvoudig door het magazijn worden gerold, maar ze kunnen ook gekoppeld achter een gemotoriseerd wagentje gehangen worden voor snel en efficiënt transport. Eventueel kunnen rolcontainers zelfs nog dienst doen als tijdelijke opslagoplossingen.

Het runnen van een effectief magazijn in de bouwsector vereist een combinatie van de juiste uitrusting, efficiënte processen en natuurlijk het juiste personeel dat goed geïnstrueerd is. Door te investeren in de beste hulpmiddelen, kun je de productiviteit en efficiëntie verhogen, de foutmarge verkleinen en eventueel zelfs de veiligheid verbeteren en de operationele kosten verlagen. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor werknemers die het werk moet verrichten in het magazijn. Zij zijn geholpen met de juiste hulpmiddelen.

 

Door: Partnerartikel