Naar nieuwsoverzicht

Welke planten zijn het meest geschikt voor het creëren van een afgeschermde buitenruimte?

20 juni 2023

PARTNERCONTENT - Niet iedereen loopt graag te koop met wat ze in hun buitenruimte hebben staan. Door je buitenruimte af te schermen kun jij een perfect afgeschermde ruimte creëren in de open lucht. Maak je eigen toevluchtsoord waar je helemaal tot rust kan komen of een gezellige borrel kan houden. Het kiezen van de juiste planten is hierbij van groot belang, want zeg nou eens eerlijk, een saaie schutting wil toch eigenlijk niemand? Er zijn verschillende planten die geschikt zijn voor het creëren van een afgeschermde buitenruimte. In dit artikel bespreken we een aantal geschikte opties.

tuinhaag2

Bamboe

Een van de meest populaire keuzes voor het creëren van beschutting is bamboe, en uiteraard niet zonder reden. Bamboe groeit enorm snel en ontwikkelt een dichte begroeiing. Met bamboe wordt er een natuurlijke en weelderige afscheiding gecreëerd. Waar je met bamboe wel mee moet opletten is dat ze vrij dominant kunnen zijn. De wortels zijn ijzersterk en de groei gaat heel hard. Het is dus aan te raden om bamboe in afgeschermde gebieden of potten te planten. Indien nodig kun je de groei altijd beperken.

Haagplanten

Een andere populaire plant als afscherming van je buitenruimte zijn haagplanten. Neem bijvoorbeeld de taxus of de beukenhaag. Deze hagen worden vaak strak gesnoeid met heggenscharen van Welkoop en zijn ijzersterk en bieden enorm veel privacy. Een ander bijkomend voordeel van haagplanten is dat ze goed dienen als beschutting tegen de wind en dat ze de eigenschap hebben om geluid tegen te kunnen houden, wat wil je nog meer in jouw afgeschermde buitenruimte?

Hedera

Als we het woord klimop zeggen dan zal menig plantenkenner reageren met Hedera. De hedera is een klimplant die zich goed weet te hechten aan allerlei oppervlakken. Je kunt jouw saaie schutting omtoveren tot een groene zee van bladeren. Door de dikke begroeiing en dichte bladeren zul je een goede afscherming hebben aan een hedera. Ze kunnen echter wel de neiging hebben om op plekken te komen waar je ze liever niet wilt hebben. Je kunt deze dan verplaatsen of snoeien met een snoeischaar.

Siergrassen

Wil je een iets meer open uitstraling, maar toch een duidelijke scheiding? Dan kun je het best gaan voor siergrassen. Deze zijn niet zo vol als voorgaande opties, maar bieden voldoende beschutting en geven een duidelijke grens weer. Siergrassen hebben een moderne en speelse uitstraling. Dat laatste is vooral te zien als de wind een beetje begint te waaien, want dan wapperen de siergrassen sierlijk mee!