Naar nieuwsoverzicht

Maak je woning op tijd toekomstproof

15 juni 2023

PARTNERCONTENT - Wie verbouwt of verbouwplannen heeft, doet er goed aan om stil te staan bij de toekomst.  De kans is groot dat er al nagedacht is over het gebruik van duurzame (en herbruikbare) materialen. Maar wat als je, om wat voor reden dan ook, later een stuk minder mobiel bent? Is jouw woning straks toekomstproof? In dit artikel vertellen we je meer over de belangrijkste mogelijkheden. 

Otolift

De meeste Nederlanders denken niet na over de toekomst, zo blijkt uit recent onderzoek van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties. Wie toekomstbestendig bouwt, geniet nu van verhoogd comfort en gemak en voorkomt een verhuizing of grote verbouwing of latere leeftijd.

Een toekomstbestendige badkamer

Staat een badkamerrenovatie op de planning? Maak dan nu al slimme keuzes. Denk bijvoorbeeld aan goede verlichting en tegels met een hoge antislipwaarde. Ook is het belangrijk dat het hoogteverschil tussen de badkamer en overloop niet al te groot is. En als je moet kiezen tussen een bad en een inloopdouche, is de laatste optie de beste keuze.

Slaapkamer en badkamer beneden

Als er beneden te weinig ruimte en in de tuin voldoende ruimte is, kan een uitbouw het overwegen waard zijn. Richt de uitbouw modulair in. Dat wil zeggen dat het eerst de functie heeft van bijvoorbeeld een extra woonkamer of werkruimte, maar dat het later gemakkelijk omgebouwd kan worden tot een slaapkamer met eventueel zelfs een badkamer.

Is een uitbouw geen optie? En kun je beneden geen extra slaapkamer en badkamer realiseren? Denk dan eens na over een traplift. Een traplift is snel geïnstalleerd en maakt je woning zonder grote verbouwingen als het ware gelijkvloers. Als je maar voor een korte periode moeite hebt met traplopen, kun je zelfs tijdelijk een traplift huren.

Smart home

De kans dat smarthome-oplossingen op het wensenlijstje staan is groot. Denk alleen verder dan die via een app bedienbare verlichting en slimme deurbel. Andere, op elke leeftijd handige, aanpassingen zijn: automatische rolluiken en gordijnen, een intelligente koelkast en een robotstofzuiger.

Woningaanpassingen bekostigen

Het aanpassen van de woning en het aanbrengen van hulpmiddelen kan een flinke investering zijn. Het kan dan voor de hand liggen om de hypotheek te verhogen. Maar als je 55-plussers bent en overwaarde hebt op je woning, kom je misschien ook in aanmerking voor onder andere de SVn Verzilverlening. Hierbij zet je overwaarde direct in, zonder maandelijkse kosten. Vanuit een bouwdepot kan dan onder andere de aanschaf van een tweedehands traplift gefinancierd worden. Kijk voor je aan de verbouwing gaat beginnen daarom goed naar de financieringsmogelijkheden én wat je nu kunt doen om ook in de toekomst fijn in je eigen huis te blijven wonen.