Naar nieuwsoverzicht

Vier manieren om je verbouwing te financieren

14 mei 2020

Heb je net de sleuteloverdracht gehad en mag je nu ‘aan de klus’? Of erger jij je al even aan bepaalde zaken in je huidige woning en is het nu tijd om het bouwteam binnen te laten? Wat je situatie ook is, een verbouwing kan stiekem in de papieren lopen. Geen nood, er zijn verschillende manieren om het te financieren en je kunt die opties nog combineren ook!

Huis financiering  

1. Overwaarde opnemen

Je kunt je huidige hypotheek verhogen en meteen profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment. Zo heb je direct meer ruimte om de verbouwing te kunnen financieren. Je moet bij het verhogen van de hypotheek alleen wel rekening houden met financieringskosten (van de bank). Daarom is deze optie eigenlijk alleen aantrekkelijk als het leenbedrag minstens 25.000 euro is.

2. Verbouwingslening afsluiten

En dan is er ook nog een verbouwingslening die je kunt afsluiten. Dit is een interessante omdat je geen afsluitkosten hoeft te betalen. Daarbij is de rente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar – maar alleen als de lening ook echt gebruikt wordt voor de eigen woning. Dus, wanneer de kosten voor het aanpassen van je hypotheek niet opwegen tegen het bedrag dat je leent, is deze variant interessant. Let op: de rente hiervoor is hoger dan de hypotheekrente. Deskundigen raden aan om tot een bedrag van 25.000 euro voor een verbouwingslening te gaan.

Saillant detail: de verbouwingslening kun je naast de hypotheek afsluiten. Prettig wanneer er in de hypotheek geen ruimte is.

3. Bouwdepot

Dat is een speciale rekening bij je hypotheek waaruit je de kosten van nieuwbouw of een verbouwing betaalt. Een bouwdepot is dus een aparte rekening, bedoeld voor de verbouwkosten. Maak je kosten aan een nieuwe badkamer of vloer? Dan worden de facturen – ook die van de aannemer – rechtstreeks vanuit het depot betaald. Houd er wel rekening mee dat je van tevoren aangeeft wat je precies gaat doen en dat je dat met bonnen moet aantonen.

4. Spaargeld aanspreken

Tenslotte kun je natuurlijk eigen gelden aanspreken om een verbouwing te financieren. Nu de spaarrentes toch enorm laag zijn, is investeren in je woning misschien geen gek idee. En als je kiest voor energiebesparende maatregelen, levert het direct ook weer rendement op!