Naar nieuwsoverzicht

Schilderen doe je zo

1 februari 2024

Het selecteren van de juiste verfkleur kan een wereld van verschil maken in hoe een ruimte aanvoelt. Kleuren hebben de kracht om emoties op te wekken en kunnen de sfeer in een kamer bepalen. Daarom is het zaak goed na te denken over welke kleur je wilt gebruiken voordat je begint met schilderen. Om inspiratie op te doen, kun je kijken naar interieurmagazines, Pinterest of zelfs de natuur. Let op de kleuren die je aanspreken en hoe ze je laten voelen. Denk ook na over de functie van de ruimte. Is het een plek om te ontspannen? Dan zijn kalmerende kleuren zoals blauw of groen een goede keuze. Gaat het om een werkruimte, dan kunnen stimulerende kleuren zoals geel of oranje helpen bij het verhogen van de productiviteit.

schilder

Verfsoorten en hun eigenschappen

Als je eenmaal de perfecte kleur hebt gekozen, is het tijd om na te denken over het type verf dat je gaat gebruiken. De afwerking van de verf kan variëren van mat tot hoogglans, en elke soort heeft zijn eigen voordelen. Matte verf is bijvoorbeeld beter in het verbergen van oneffenheden op de muur, maar glanzende afwerkingen zijn makkelijker schoon te maken en kunnen een ruimte een luxueuze uitstraling geven. In ruimtes zoals de badkamer of keuken, waar de luchtvochtigheid hoger is, is het belangrijk om een verf zoals Sigma S2U Nova Satin te gebruiken die bestand is tegen vocht en schimmelvorming. Dit zijn speciale kenmerken waar je op moet letten bij het aanschaffen van verf voor deze ruimtes.

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met schilderen, is het cruciaal dat de muren goed zijn voorbereid. Zorg ervoor dat alle oneffenheden zijn opgevuld en dat het oppervlak glad en schoon is. Dit zal helpen om een strak eindresultaat te bereiken. Daarnaast is het belangrijk om de juiste benodigdheden in huis te halen, waaronder betrouwbare soorten zoals Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Denk aan afplaktape, kwasten, rollers en natuurlijk de verf zelf. Het gebruik van kwalitatief goede materialen kan het verschil maken tussen een amateuristisch en professioneel uitziend resultaat.

Aan de slag met schilderen

Wanneer je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met schilderen. Het toepassen van de juiste schildertechnieken zorgt voor een egale laag en draagt bij aan het uiteindelijke resultaat. Zorg ervoor dat je niet te veel verf op je kwast of roller hebt om druipers te voorkomen. Een goede tip om knoeien te voorkomen, is om je vloer en meubels goed af te dekken met een zeil of oude lakens. Ook kan afplaktape helpen om strakke lijnen te creëren langs plinten en hoeken.

Onderhoud van je pas geschilderde muren

Na het schilderen wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je harde werk. Het schoonmaken van vlekken moet met zorg gebeuren, zodat er geen schade aan de verflaag ontstaat. Gebruik milde reinigingsmiddelen en een zachte doek om vlekken weg te poetsen. Ook is het slim om na te denken over hoe je de levensduur van je verfwerk kunt verlengen. Vermijd harde schrobben en gebruik waar mogelijk onderzetters of viltjes om meubels die tegen de muur staan.

Jouw persoonlijke touch

Tot slot is het toevoegen van je eigen persoonlijke touch wat een huis echt een thuis maakt. Kies accessoires en meubels die passen bij jouw stijl en die de nieuwe kleuren in je interieur complementeren. Planten, kunstwerken en kussens zijn makkelijke toevoegingen die een kamer snel een andere uitstraling kunnen geven. Door zorgvuldig kleuren en materialen te kiezen die bij jou passen, creëer je een ruimte waarin je je helemaal op je gemak voelt. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait bij het inrichten van je huis!

 

Door: Partnerbijdrage