Naar nieuwsoverzicht

Nog steeds veel vraag naar technisch personeel in de bouw

11 juli 2024

Wie op zoek is naar werk en de handen uit de mouwen wil steken is nog altijd van harte welkom in de bouwsector. Dankzij de vele bouwprojecten, vooral voor nieuwe woningen, is er een groot tekort aan personeel. Het gaat dan om tal van functies. Metselaars, elektriciens, installateurs, dakdekkers, schilders, timmerlieden en nog veel meer. Als je werk zoekt in deze richtingen dan hoef je je geen zorgen te maken dat je niet aan de slag kunt. Er worden nog altijd veel werknemers uit het buitenland gehaald, maar zij vinden steeds vaker werk in eigen land en zijn niet meer bereid om naar Nederland te komen.

Opleidingen

Volg de juiste opleiding

Het is belangrijk om je studiekeuze goed te overwegen. Er zijn beroepen waarin nauwelijks werk is. Je loopt dan het risico dat je na het behalen van je diploma nergens aan de slag kunt. Je mag het een tijdje proberen, maar als je een uitkering wegens werkloosheid aanvraagt zal de uitkerende instantie je verplichten om elke baan te accepteren, dus niet alleen in je eigen vakrichting. Als je kiest voor een opleiding waar veel vraag naar is, dan kun je vaak direct na het behalen van je diploma aan de slag. Soms zelfs al eerder. Veel bedrijven willen een stagiair die goed bevalt maar wat graag een baan aanbieden nog voordat het diploma op zak is.

Aanvullende cursussen

Wil je je kans op werk vergroten dan is het handig om aanvullende cursussen te doen. Je kunt bij BLOM opleidingen het certificaat voor het besturen van een hoogwerker of heftruck behalen. Dit is een waardevol diploma, want je kunt ermee terecht bij tal van bedrijven. Op bouwterreinen rijden heftrucks en hoogwerkers, maar ook in grote magazijnen en distributiecentra. Dit soort werk kan niet of nauwelijks door een robot worden overgenomen, zeker niet op een bouwplaats waar de situatie immers steeds weer verandert. Robots zijn vooral goed in standaardwerkzaamheden waarbij niet hoeft te worden geanticipeerd op plotselinge veranderingen. Met andere woorden: Als heftruckchauffeur hoef je je voorlopig geen zorgen te maken dat je zonder werk komt te zitten.

Veel bouwprojecten in de toekomst

Wat de bouw betreft is er voorlopig ook nog werk in overvloed. De overheid heeft de ambitie om tot 2030 minstens 100.000 nieuwe woningen te bouwen. Dat betekent dat er volop gebouwd wordt op tal van locaties in het land. Ondanks de stikstofbeperkingen wordt er alles aan gedaan om het tekort aan woningen te verminderen. Maar dat betekent wel dat bouwbedrijven de beschikking moeten hebben over voldoende vakbekwaam personeel om aan al deze ambities te kunnen voldoen. Als je hier een bijdrage aan wilt leveren hoef je je dus zeker niet ongerust te maken dat je op een zeker moment geen baan meer hebt. Als je werkgever je onverhoopt niet meer nodig heeft dan staan concurrenten voor je in de rij.

 

Door: Advertorial