Naar nieuwsoverzicht

Natuurlijke ventilatie: hoe zorg je voor frisse lucht in huis?

4 september 2023

Er is weinig zo belangrijk voor de mens als wat heerlijke frisse lucht. Je kent het wel, je komt zo’n kleine ruimte binnen en je wordt spontaan van je adem beroofd door een gigantisch gebrek aan frisse lucht. Daar word je absoluut niet gelukkig van en daarbij is het ook nog eens heel ongezond. Want ook al vertellen we onszelf dat er heel veel dingen zijn waar we niet zonder kunnen leven, is frisse lucht letterlijk essentieel voor ons als mens. Daarom is het dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat er in jouw heerlijke huisje genoeg frisse lucht binnenkomt. Wat je misschien nog niet wist, maar wat eigenlijk wel heel logisch is, is dat frisse lucht begint bij een goede ventilatie. En hier heb je heel veel verschillende soorten in zoals natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. 

ventilatie

Duurzaam en fris: wat wil je nog meer? 

Frisse lucht is dus belangrijk, zo ver ben je inmiddels. En natuurlijk kun je dan denken: ik zet continu de ramen open. Maar ook dit werkt niet top, zeker niet in Nederland waar we toch regelmatig met wat kouder weer te maken hebben. Daarom kies je toch al snel voor een andere manier van ventileren en gelukkig heb je daarin keuze genoeg. Maar het liefste wil je natuurlijk frisse lucht in huis, zonder dat dit je kapitalen kost om dan ook nog eens je huisje een beetje warm te houden. Je houdt natuurlijk van frisse lucht, maar je wilt ook geen kou lijden in huis. Hiervoor zijn verschillende oplossingen en een wtw unit is een voorbeeld van zo’n oplossing. WTW staat voor warmteterugwinning. Dit betekent dat de warme lucht die naar buiten gaat, zijn warmte overdraagt aan de koude lucht die binnenkomt. Erg handig dus, want dit zorgt dat jij veel minder energie nodig hebt om je huisje op te warmen en dat zorgt er weer voor dat je niet met tranen in je ogen je energierekening hoeft te betalen. 

Waar wacht je nog op? Ventileren die woning! 

Je weet nu wat het belang is van goede ventilatie, voor je gezondheid en als je het slim aanpakt ook nog eens voor je portemonnee. Allebei hartstikke belangrijk. Er zijn nog veel andere manieren om de lucht in huis lekker fris te houden. Denk bijvoorbeeld aan luchtzuiverende planten. Niet alleen goed voor de luchtkwaliteit, maar ook nog eens hartstikke mooi. Daarnaast zijn er ook allerlei soorten filters die helpen bij het reinigen van de lucht. Je hebt eigenlijk geen excuus voor een slechte luchtkwaliteit in huis, dus aan de slag dan maar! 

Door: Partnercontent