Naar nieuwsoverzicht

Hoe kun je besparen op energiekosten?

23 augustus 2023

PARTNERBIJDRAGE - Energiekosten vormen een aanzienlijk deel van onze maandelijkse uitgaven. Vooral nu de energiekosten flink zijn gestegen is het een goed idee om er bewust mee bezig te zijn. Er zijn talloze manieren om op deze kosten te besparen. In dit artikel delen we praktische tips om jouw energieverbruik te verminderen. Op deze manier kun je een heleboel geld besparen. Onze eerste tip? Vergelijk energie op EasySwitch.nl voor een voordeliger contract. Lees verder!

Energieverbruik

Energie vergelijken

Houd je energieverbruik nauwlettend in de gaten en kijk even goed hoeveel je hiervoor betaalt. Op deze manier wordt je bewust van welke apparaten veel stroom verbruiken en wanneer je energiepieken hebt, en wat de kosten zijn om deze apparaten te gebruiken. Je zou eens kunnen onderzoeken of je een variabel of vast energiecontract nodig hebt, en energie kan vergelijken om een aanbieder te vinden die goedkoper is dan je huidige leverancier.

Slim omgaan met verlichting

Een van de meest voor de hand liggende manieren om energie te besparen, is door bewuster om te gaan met verlichting. Je kunt traditionele gloeilampen vervangen door energiezuinige LED-lampen. Een andere tip: Zorg er ook voor dat je altijd het licht uitzet in kamers waar je niet bent.

Gebruik energiezuinige apparaten

Moderne apparaten zijn vaak ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten. Kies bij het vervangen van apparaten zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers voor modellen met een energielabel A+++. Deze verbruiken aanzienlijk minder stroom en dragen bij aan lagere energiekosten.

Isoleer je huis goed

Een goed geïsoleerd huis houdt warmte beter vast, waardoor je minder hoeft te stoken. Investeer in goede isolatie voor je dak, muren en ramen. Zo voorkom je warmteverlies en bespaar je op verwarmingskosten.

Let op sluipverbruik

Veel apparaten verbruiken energie, zelfs als ze in stand-by staan. Trek stekkers uit het stopcontact als je apparaten niet gebruikt, of gebruik een schakelbare stekkerdoos. Zo voorkom je onnodig sluipverbruik.

Kies voor een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat past het verwarmingspatroon van je huis aan op basis van je dagelijkse routine. Zo wordt er niet onnodig gestookt wanneer je niet thuis bent, wat resulteert in lagere energiekosten.

Zorg voor goede ventilatie

Een goed geventileerd huis is gezonder en heeft vaak ook minder energie nodig om op te warmen. Zet regelmatig ramen open voor frisse lucht, maar vergeet ze niet weer te sluiten om warmteverlies te voorkomen.

Kies voor zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen kan op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren. De zonne-energie die je opwekt, vermindert je afhankelijkheid van het reguliere elektriciteitsnet en verlaagt je energierekening.

Was op lagere temperaturen

Veel van de energie die een wasmachine verbruikt, gaat naar het verwarmen van water. Was daarom zoveel mogelijk op lagere temperaturen, bijvoorbeeld 30 of 40 graden Celsius. Moderne wasmiddelen zijn effectief bij lagere temperaturen.

Plaats tochtstrips en deurdrangers

Tochtstrips bij ramen en deuren verminderen ongewenste luchtstromen en koude lucht die je huis binnendringt. Door deuren te voorzien van deurdrangers, sluiten ze automatisch, wat warmteverlies minimaliseert. Besparen op energiekosten vereist bewustwording en enkele aanpassingen in je dagelijkse gewoonten. Met deze tips kun je een positieve invloed hebben op zowel het milieu als je bankrekening.