Naar nieuwsoverzicht

Kies je voor een douglas schutting kant-en-klaar of ga je die zelf bouwen?

9 april 2024

Bij het inrichten van je tuin staat privacy vaak bovenaan de wensenlijst. Je komt dan snel uit op een stevige en mooie schutting. De keuze voor Douglas hout is in deze snel gemaakt, door de duurzaamheid, hoge kwaliteit en in de regel snelle levertijden. Maar wanneer je voor Douglas hout kiest, sta je voor een andere belangrijke beslissing: ga je voor een kant-en-klare schutting of pak je het project zelf aan? Beide opties hebben hun eigen voors en tegens.

kant en klaar

Waarom Douglas hout?

Voordat we de voor- en nadelen van kant-en-klare schuttingen versus zelfbouw bespreken, laten we eerst kijken waarom Douglas hout zo populair is voor tuinafscheidingen:

  1. Douglas hout staat bekend om zijn lange levensduur. Het is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten, waardoor het uitermate geschikt is voor buitengebruik.
  2. Met zijn warme kleur en fijne structuur biedt Douglas hout een natuurlijke, robuuste uitstraling die in vrijwel elke tuin past.
  3. Douglas hout groeit in Europa, wat betekent dat het transport over kortere afstanden plaatsvindt dan bij veel tropische houtsoorten. Dit maakt het een milieuvriendelijkere optie.
  4. Dit hout laat zich gemakkelijk bewerken, zagen en schroeven, wat het een ideale keuze maakt voor zowel doe-het-zelvers als professionals.
  5. Het biedt een natuurlijke weerstand tegen rot en ongedierte, waardoor het bijzonder geschikt is voor buitengebruik zoals in pergola's, schuttingen, tuinmeubelen en meer. De levensduur van onbehandeld Douglas hout bedraagt 10-15 jaar, welke nog verlengd kan worden door behandeling.
  6. Douglas hout heeft ook de unieke eigenschap dat het na blootstelling aan vochtigheid steeds harder wordt, wat bijdraagt aan zijn duurzaamheid.
  7. Voor een optimale levensduur buiten, wordt aanbevolen Douglas hout te behandelen met beits, olie of verf, en te zorgen voor voldoende ventilatie en bescherming tegen direct contact met vochtige grond​.

Kant-en-Klare Douglas schutting vs zelf een Douglas schutting bouwen

De keuze voor een kant-en-klare Douglas schutting biedt diverse voordelen. Een kant-en-klare schutting is snel en eenvoudig te plaatsen. Dit bespaart tijd en je kunt direct genieten van meer privacy en een afgewerkte uitstraling in je tuin. Elke paneel is identiek, wat zorgt voor een uniforme look die met zelfbouw soms lastig te bereiken is. Kant-en-klare schuttingen worden met machines gemaakt, wat zorgt voor een nauwkeurige afwerking die moeilijk met de hand te evenaren is.

Voor de doe-het-zelver biedt het zelf bouwen van een Douglas schutting ook aantrekkelijke voordelen. Zelf bouwen betekent dat je de schutting volledig naar eigen wens en de specifieke maten van je tuin kunt aanpassen. Het zelf realiseren van een project zoals een schutting biedt een groot gevoel van voldoening en trots. Hoewel je moet investeren in materialen, kan zelfbouw goedkoper uitvallen dan de aanschaf van kant-en-klare panelen, vooral als je de arbeid zelf verricht.

De keuze tussen een kant-en-klare Douglas schutting of zelfbouw hangt af van verschillende factoren. Heb je waarde aan maatwerk, persoonlijke voldoening en potentiële kostenbesparing? Dan is zelfbouw wellicht de weg voor jou. Prefereer je gemak, snelheid en een uniforme, professionele afwerking? Dan is een kant-en-klare schutting de betere keuze. Ongeacht de keuze, met Douglas hout maak je een duurzame, milieuvriendelijke en aantrekkelijke keuze die jarenlang meegaat en je tuin een prachtige uitstraling geeft.

Waar koop je Douglas hout voor je schutting?

Het advies is om Douglas bij Tuinhout Compleet te kopen. Tuinhout Compleet heeft zich gepositioneerd als een betrouwbare leverancier van Douglas hout met een brede variëteit aan producten zoals latten, regels, vlonderplanken, Zweeds rabat, schaaldelen, en meer. Met een klantbeoordeling van 9.4, weerspiegelt dit de tevredenheid en het vertrouwen van hun klanten. De mogelijkheid om hout op maat te laten zagen en de snelle levering binnen 10 werkdagen zijn slechts enkele van de vele services die bijdragen aan de positieve klantervaringen​. Bestellingen boven €1.300,- is de levering gratis door heel Nederland​

Wat wij nog leuk vinden om te vermelden over de shop: Door het kopen van FSC-gecertificeerd Douglas hout draag je direct bij aan de bescherming van bossen wereldwijd en een gezonde leefomgeving voor mens en dier​.

 

Door: Advertorial