Naar nieuwsoverzicht

Jouw woning of thuiskantoor verduurzamen? Bespaar op energiekosten!

13 september 2022

PARTNERCONTENT - Als je in het bezit bent van een kantoor of eigen huis, dan weet je vast ook hoeveel onderhoud er bij komt kijken. Niet alleen kost dit onderhoud vaak tijd, het kost ook een hoop geld. Eén manier om op de lange termijn te besparen op de maandelijkse kosten die je maakt, is door je kantoor te verduurzamen. We geven je een aantal manieren om dit te doen.


Isoleren

Eén van de makkelijkste manieren om je huis of kantoor te verduurzamen en jezelf die hoge energierekening in de toekomst te besparen, is door je kantoor te laten isoleren. Je hebt verschillende manieren om je kantoor te isoleren die variëren in efficiëntie en kosten. Wat de isolatie altijd teweeg zal brengen is dat de warmte minder snel weglekt uit je woning. Hierdoor hoef je de kachel dus minder hoog te stoken waardoor je bespaart op je energierekening. We zetten een aantal verschillende manieren van isoleren voor je onder elkaar.

thuiskantoor 

Spouwmuurisolatie

Te beginnen bij de isolatie die relatief eenvoudig is aan te brengen: spouwmuurisolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt een laag isolatiemateriaal aangebracht tussen de twee wanden van de spouwmuur. Een buitenmuur heeft vaak een binnenwand waardoor een tussenruimte ontstaat. Het isolatiemateriaal dat hiervoor wordt gebruikt is onder andere glaswolisolatie of ESP-isolatie. Wellicht heeft jouw woning al spouwmuurisolatie, maar is het verouderd. Dan is kiezen voor ‘na isoleren spouwmuur’ een optie, waarbij wordt gekeken naar hoe goed de isolatie nog functioneert en er eventueel nieuwe wordt geplaatst of andere isolerende maatregelen worden genomen. 

Dakisolatie en vloerisolatie

Je kunt ook het dak en de vloer isoleren. Aangezien warme lucht opstijgt is dakisolatie erg belangrijk en zeer effectief in het binnenhouden van de warmte in de wintermaanden. Dit is wel een wat omvangrijker project dan het plaatsen van spouwmuurisolatie, maar zal je uiteindelijk meer woonplezier en comfort in je kantoor opleveren. Vloerisolatie heeft niet alleen als voordeel dat het de warmte binnenhoudt, maar ook dat eventuele onderburen minder last hebben van voetstappen of jij minder last van de muziek van de onderburen!

Subsidie

Natuurlijk is verduurzamen iets dat een flinke duit kan kosten. Uiteindelijk verdient het zich makkelijk terug, maar als er eenvoudigweg niet genoeg in de kas zit om de werkzaamheden te laten uitvoeren heb je daar natuurlijk niet veel aan. Gelukkig bestaat er de ISDE subsidie 2022. Dit staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Als je via deze subsidie je verbouwingen en verduurzaming laat doen dan kan het een heleboel geld schelen. Er zitten voorwaarden aan verbonden, je moet bijvoorbeeld minstens twee energiebesparende maatregelen laten doen om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Andere manieren

Tenslotte kun je je woning of thuiskantoor ook verduurzamen met de aanleg van een eigen energiebron. Denk hierbij aan het laten plaatsen van een warmtepomp, die de energie uit de aarde haalt, of het installeren van zonnepanelen. Je bent dan niet of minder afhankelijk van de energieprijzen van de verschillende energieleveranciers. Een groot voordeel in deze tijden én op lange termijn dus!